Lördag 18 november 2017

”Är ni på hr beredda?”


2017-08-18 - KRÖNIKÖREN Hr behövs mer än någonsin i dag när det största paradigmskiftet sedan industrialiseringen precis klivit innanför dörren. Det skriver Personal & Ledarskaps krönikör Henrik Ladström.Henrik Ladström.
Foto: Elsa Frizell.

Jag sitter i en paneldebatt på ett hr-event i Stockholm. Vi pratar om de senaste trenderna, vad som är hett inom hr och teknik just nu. Vad som händer i framtiden. Hinner tänka på några av de spaningar som våra kunder gjort när vi pratat om hr:s framtid:

”Det finns inga kontor längre.”

”Hr får mer tid till det som är viktigt.”

”Alla jobbar i gigekonomi.”

”Löneadministratörerna har försvunnit.”

”Big data berättar sanningen om hur vi faktiskt mår.”

”Artificiell intelligens och robotar har ersatt hr-personal.”

”Vi är äntligen papperslösa.”

”Systemen är själv­instruerande.”

”Medarbetaravtal i stället för kollektivavtal.”

”Mer hr-analys, mindre magkänsla.”

”Färre onödiga möten.”

”Chefen är en bot.”

”Men det fysiska mötet är väl kvar?”

”Mer ansvar för vår egen digitala hälsa.”

”Medborgarlön.”

”Alla dina medarbetardata i chip  i kroppen.”

”Hr har äntligen börjat titta framåt.”

”Mossiga lönesystem är skrotade.”

Vi pratar. Jag utbrister att robotarna kommer att ta över en stor del av våra arbetsuppgifter. Folk skrattar. En stund senare står det en livs levande robot på scenen. Jag tänker att tekniken kommer att utvecklas vare sig vi vill eller inte. Vi kommer inte att kunna stå emot den.

”Inte kan väl en robot sköta medarbetarsamtalen?” Det är ingen idé att ställa sig sådana frågor längre. Vi kan lika gärna ställa in oss på att det är så det kommer att bli. Inte imorgon, inte i övermorgon. Men någon morgon. Någon morgon kommer vi att vakna upp och gå till jobbet och inte ägna en tanke åt att den första vi pratar med är en robot.

Men fram till dess kommer det att vara jobbigt. Många kommer att streta emot. Säga att nej, detta är inte naturligt. Men det är inget val. Bara så det är. Och vi kommer att ersätta allt vi kan ersätta – med robotar, analyser och data. Även inom hr.

Publiken skrattar igen. Det är klart att hr kommer att behövas i framtiden. Eller? Kanske. Ingen vet.

Men i dag, när det största paradigmskiftet sedan industrialiseringen precis klivit innanför dörren, behövs hr mer än någonsin. För den omställning som digitaliseringen är handlar mer än något annat om oss människor och våra förändrade beteenden. Och vem kan det, om inte hr? Så. Är ni beredda?  •

HENRIK LADSTRÖM är digital hr-konsult på Knowit Insight.


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN