Fredag 21 juli 2017

Hon skrev Årets hr-bok


2017-05-05 - ÅRETS HR-BOK Aktuell, angelägen och användbar. Åsa Kruses Tillbaka till jobbet fick full pott på alla juryns bedömningskriterier och kunde därmed utses till Årets hr-bok 2016. I år delar juryn även ut ett specialpris till Utan invandring stannar Sverige av Jesper Strömbäck.


Jättekul, säger Åsa Kruse själv om att Tillbaka till jobbet har utsetts till Årets hr-bok.
Boken har redan fått betydligt mer uppmärksamhet än hon kunnat drömma om. Den första upplagan sålde slut på ett halvår. Och alla som har recenserat boken på bokus.se ger den högsta betyg. På sociala medier vittnar folk om att den varit till stor hjälp för dem.

Åsa Kruse har märkt att många känner sig vilsna inför både sjukskrivningar och återgång till arbetet.

– Det gäller såväl de drabbade som chefer och hr. Alla chefer är inte erfarna. I dag vet man att man inte ska sjukskriva människor längre än nödvändigt, eftersom det då blir svårare att komma tillbaka. Men boken är inte enbart avsedd som arbetsgivarens stöd i återgången utan också i hög grad den sjukskrivnes.

Hon tror att det finns flera orsaker till att sjuktalen ökar men att en är de knappa resurserna och att man hela tiden måste prestera mer.

– Folk sätter inte heller gränser och säger inte ifrån, vilket de bör göra, säger Åsa Kruse.
2016 års startfält hade många bra böcker enligt juryns ordförande Stefan Vallerius.

– Vi har haft många och långa diskussioner, men att utse Tillbaka till jobbet var ändå inte svårt. Boken är välskriven och ämnet berör alla. Sjukskrivningarna innebär stora kostnader och lidande för såväl den enskilde som för företagen och samhället, säger han.

Det här året har juryn även valt att dela ut ett specialpris och det går till Jesper Strömbäcks bok Utan invandring stannar Sverige.

– Det beror på att ämnet är så viktigt, speciellt i en tid när människor reflexmässigt börjar dela in folk efter religion eller hudfärg. Terrorattacken i Stockholm berodde på en galning med vansinniga idéer, inte på varifrån han kom, säger Stefan Vallerius. •

Läs P&L: intervju med Åsa Kruse om boken Tillbaka till jobbet.

 

Juryns motivering

Åsa Kruses bok Tillbaka till jobbet (Natur & Kultur) berör hela förloppet med att komma tillbaka efter en sjukskrivning. Den tar ett samlat perspektiv och visar på rätta och riktiga processer för en snabbare återgång till arbete. Den blir arbetsgivarens stöd i att ta ansvar för processen. Boken avstigmatiserar sjukskrivningar och underlättar för medarbetare att komma tillbaka. En sjukskrivning behöver inte leda till långtidssjukskrivning. Åsa Kruse har skrivit en bok som är aktuell, angelägen och användbar.

Juryns specialpris går till Jesper Strömbäcks Utan invandring stannar Sverige (Volante) med motiveringen att den är ett kunskapsinlägg i en viktig debatt. I en tid av alternativa fakta ger boken stöd till dem som tycker att diskussionen har hamnat snett när företag och organisationer i dag snarast har svårt att rekrytera.

Juryn som läste 50 hr-böcker förra året

Stefan Vallerius, hr manager på Volvo Cars Body Components, ordförande.
Björn Lorentzon, hr-rådgivare på Lindex.
Catharina Krüger, hr partner på SKF Sverige.
Christina Reumark, seniorkonsult på Friisberg & Partners International.
Johan Hydén, egenföretagare, Kamp företagsutveckling.
Moa Hjertson, hr-chef på Tillväxtverket.
Patrizia Bricca, kompetens- och ledarutvecklare på Handelsbanken Capital Markets.
Ulrika Walldorf, hr-generalist med inriktning mot arbetsmiljö och friskvård på Statistiska centralbyrån.

Årets hr-bok
Utmärkelsen delas ut på Hr.Nu den 9 maj i Stockholm. Bakom Årets hr-bok står Sveriges HR-förening och tidningen Personal & Ledarskap.

NINNI DICKSON


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN