Nyfiket, kritiskt, användbart
−nu vässar vi P&L

Facebook
RSS
Logga in
Skapa konto
Meny
  • NYHETER
  • ARKIV
  • KALENDER
  • HR-FOLK
  • LEDIGA JOBB
  • OM OSS
  • KONTAKT
  • PRENUMERERA
  • ANNONSERA

Så hjälper Personio företag att låsa upp HR:s produktiva potential

ANNONS. Hur Personios uppdrag Enable Better Organizations stärkts av en nyligen genomförd serie D-finansiering på 125 miljoner dollar. Och planerna på att ta itu med de framtida utmaningar som HR står inför.

MEST LÄSTA
Är det värt att tävla i employer branding?
Myterna om hälsa som hr gått på krossas
Kan arbetsgivaren tvinga sina medarbetare att vaccinera sig?


Foto: Samuel Regan Asante, Unsplash.
Är det värt att tävla i employer branding?

GRANSKNING. Årets arbetsgivare. Sveriges bästa arbetsplats. Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Kamperna om vilka arbetsgivare som egentligen är bäst är många. Rankingen är i sig oftast gratis, men att få kalla sig "bäst" kommer ofta med en kostnad. Vad är egentligen värdet av att tävla i employer branding? Vi har granskat kommunernas employer branding-arbete och frågat experterna.


Foto: Johshua Golde, Unsplash.
Omtvistat värde av arbetsgivarranking

GRANSKNING. Svenska kommuner lägger miljoner på att rankas som arbetsgivare, visar Personal & Ledarskaps granskning. Kunskapen man får på köpet är värdefull, hävdar hr-experterna som köper tjänsterna. Men employer branding-forskaren Anders Parment är skeptisk.

- Det kan inte vara värt för en kommun att betala en halv miljon för det.


Foto: Dan Cristian Padure, Unsplash.
Så arbetar kommunerna för att attrahera personal

GRANSKNING. Det saknas ofta tydliga mål och öronmärkta pengar för kommunernas employer branding, visar Personal & Ledarskaps granskning. Ändå pågår ett aktivt attraktionsarbete ute i kommunerna.


Foto: Matthew T Rader. Unsplash.
Så kan attraktionsaktiviteterna se ut i kommunerna

GRANSKNING. Här är några av de konkreta insatser som vinnarkommunerna i "Årets employer branding-kommun" själva är stolta över.


Foto: Tyler Lastovich, Unsplash.
Forskarens attraktionsråd till kommuner

GRANSKNING. Anders Parment har forskat, föreläst och skrivit böcker om employer branding i mer än tio år. Här ger han sina viktigaste råd till kommuner som vill öka sin attraktionskraft.


Arbetsmiljöregleringarna i Sverige är inte tillräckliga för att täcka de nya situationer som uppkommit i och med pandemins stora ökning av hemarbete. Foto: Bench Accounting, Unsplash.
Hemmakontoret en rättsligt oklar plats

ARBETSMILJÖ. Arbetsmiljölagen gäller oavsett var arbetet sker, men arbetsskadeförsäkringen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter skulle behöva förtydligas när det gäller hemarbete.


Sociala aktiviteter som digitala morgoncaféer och gemensam matlagning via videolänk är exempel på det kitt som kan hålla kulturen levande även om inte alla är på plats. Men minst lika viktigt är så klart kommunikation och närvaro, om än på distans, berättar Hanna Wallstedt, hr-direktör på Arla. Foto: Pressbild.
Så håller Arla ihop kulturen under pandemin

KULTUR. Går det att skapa tillhörighet trots att många jobbar hemifrån? Hanna Wallstedt, HR-direktör på Arla, berättar om Arlas strategier och aktiviteter sedan pandemin bröt ut.


Författaren David Eklind Kloo vill se mer meningsfullhet i arbetslivet, för alla. Organiseringen av arbete behöver innehålla tankar om hur arbetet i sig kan vara meningsskapande för den som ska utföra det. - 2021 i välfärdssverige borde vi vara på en punkt med högre ambitioner. Att jobbet ska få berika våra liv. Foto: Pressbild.
"Vi måste prata mer om meningen med jobbet"

BOKNYTT. Trots allt prat om medarbetarnas engagemang och verksamhetens syfte så visar verkligheten någonting annat för väldigt många anställda. David Eklind Kloo har undersökt saken i sin nya bok.


Engagerade medarbetare vill alla ha, men engagemang får inte bli en kostnad för hälsan. ? Man kan tänka på det som en eld. Matar vi elden med lite ved då och då så kommer elden att fortsätta brinna. Men slänger vi på en hel lår med blöta vedträn så kommer elden brännas ut, säger Anna-Carin Fagerlind Ståhl som forskar om arbetsmiljö och som skrivit den nya boken Arbete och psykisk hälsa - Viktigt vetande och vanliga myter (Studentlitteratur, 2021). Foto: Privat.
Myterna om hälsa som hr gått på krossas

FORSKNING. Arbete är inte av naturen gott för hälsan. Höga krav är i princip aldrig bra och det är arbetets organisering, inte individens anpassningsförmåga, som påverkar om arbetet är hälsofrämjande eller inte. Arbetsmiljöforskaren Anna-Carin Fagerlind Ståhl gör upp med myterna som i hög grad präglar svenskt arbetsliv.


Foto: Ryoji Iwata, Unsplash.
Så får ni hr-systemen att hänga ihop

EXPERTSVAR. Medarbetarna vill ha en gemensam upplevelse, men de olika hr-systemen spretar. Vår hr-digitaliseringsexpert Henrik Ladström ger råd.


Henrik Ladström. Foto: Privat.
Ännu en expert på hr-tech till P&L

SAMARBETE. Alla gör det och måste göra det. Vi pratar såklart om hr-digitalisering. Men hur gör man - egentligen? Vi har sedan tidigare berättat om vårt samarbete med Anna Carlsson från HR-digitaliseringspodden. Nu är vi glada att presentera Henrik Ladström som vår tech-expert. Han kommer att besvara dina frågor som rör allt inom hr och teknik.


Mentimeters hr-team har all anledning att blåsa upp ballonger och fira - de är vinnare av 2020 års Human Growth Award.
Därför är Mentimeter årets hr-team

UTMÄRKELSE. Mentimeter är 2020 års vinnare av Human Growth Award. De får priset för sina helhjärtade och innovativa satsningar på kultur och sammanhållning.

Teresa Acuña Lopez, organisationsutvecklare, tycker att fler borde skaffa sig en plan för kulturen. Foto: David Falk.

Sluta behandla företagskulturen styvmoderligt

GÄSTKRÖNIKA. Varför faller ofta kultursatsningar och värdegrundsformuleringar platt? Många organisationer låter kulturen frodas utan att ha en plan för den, skriver vår gästkrönikör Teresa Acuña Lopez och föreslår lösningar.

P&L startar samarbete med Hr-digitaliseringspodden

SAMARBETE. Nu kommer ni läsare även kunna lyssna. Personal&Ledarskap har inlett samarbete med HR Digitaliseringspodden. Grundaren Anna Carlsson blir också vår tech-expert och svarar på frågor om hr och digitalisering.

Alla börsnoterade bolag i Usa måste sedan november 2020 ge upplysningar om sitt humankapital. Foto: Shutterstock.

Upplysning av humankapital nu

krav i USA

HUMANKAPITAL. Sedan den 9 november måste alla börsnoterade företag i USA ge upplysningar om sitt humankapital. Syftet är att ge investerare en mer korrekt bild av bolagets egentliga värde.

Mårten Westberg har analysera medarbetarundersökningar i drygt 20 noterade bolag under tio år och han har kunnat visa att där engagemanget steg, där steg också aktiekursen på två års sikt. Foto: Elsa Frizell.

”Engagemangindex visar

bolagets förväntade värde”

HUMANKAPITAL. För att humankapitalet ska spegla bolagets förväntade värde gäller det att mäta och redovisa rätt faktorer. Det anser Mårten Westberg som menar att medarbetarnas engagemang är avgörande.

Standard ger stöd i rapportering

av humankapital

HUMANKAPITAL. Internationell Iso standard ger vägledning hur humankapitalet kan mätas och rapporteras. Organisationskultur, rekrytering, hälsa och ledarskap är några områden som omfattas.

Foto: Johan Nilsson/ TT

Kan arbetsgivaren tvinga medarbetarna att vaccinera sig?

EXPERTEN. En arbetsgivare kan av både verksamhetsskäl och arbetsmiljöskäl vara angelägen om att arbetstagarna vaccinerar sig mot covid-19. Vaccination berör dock en människas personliga integritet. Vår expert Tommy Iseskog reder här ut vad som gäller.


Foto: Dmitry Schemelev, Unsplash.

Hr hårt drabbad yrkesgrupp under pandemin

HÄLSA. Hr är en av de yrkesgrupper som drabbats hårdast under pandemin sett till sjukfrånvaro på grund av stress. Det visar en brittisk undersökning.

Hur blir arbetslivet efter corona?

Nu kan du kostnadsfritt ladda ner Personal & ledarskaps special om ARBETET EFTER CORONA


Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.
Analys av utmattade hjärnor med ai

FORSKNING. Det är svårt att mäta utmattning. Nu satsar Afa fyra miljoner på forskning som med hjälp av artificiell intelligens ska ta fram en metod.


Kurserna i appen har tagit fram i nära samarbete med ett 50-tal ledande forskare inom stress, ledarskap, relationer och självmedkänsla. Foto: Pressfoto.

Appen som ska ge

bättre beslutsfattare

Med appen 29K erbjuds personlig utveckling med kurser och övningar baserade på den senaste forskningen, helt gratis. Målet är människor med större förmåga att fatta kloka beslut och i slutändan – en bättre värld.


Att få mens under en övning ska inte vara ett hinder. Foto: Jimmy Crona, Försvarsmakten.
Gratis mensskydd i Försvarets jämställdhetssatsning

JÄMSTÄLLDHET. Försvarsmakten erbjuder nu alla värnpliktiga kvinnor gratis mensskydd till en årlig kostnad om en halv miljon kronor.
— Du ska inte hindras av att överraskas om du får mens. Du ska vara 100 procent fokuserad på din uppgift och det du behöver ska finns där du är, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten.


Vågar du ta en ordentlig titt i backspegeln? Foto: Sinitta Leunen, Unsplash.
Våga se över dina bristfälliga beslut

GÄSTKRÖNIKA. Hur mycket ska känslorna få spela roll i beslutsfattandet? Galaxia Wallin delar med sig av minnet av att ha blivit förd bakom ljuset av en kandidat under en rekryteringsprocess. Hon påtalar vikten av att ta sig tid till den inte alltid så roliga aktiviteten att reflektera över sina egna misstag.


Många vill fortsätta att jobba helt eller delvis hemifrån när restriktionerna hävs. Foto: Elena Mozhvilo, Unsplash.
Så ser den ultimata arbetsveckan ut efter pandemin

NY UNDERSÖKNING. Delad arbetstid mellan arbetsplatsen och hemmet och slutet för långpendlingen till jobbet. Så kan det bli om svenska medarbetare får som de vill, visar en färsk undersökning från undersökningsföretaget Netigate.


Chefer i Upplands-Bro ska testa ledarstöd i videosamtal. Foto: Beci Harmony, Unsplash.
Chefer ska få ledarstöd genom videosamtal

HR TECH. I pilotprojektet "Ledarskapsjouren" ska kommunala chefer i Upplands-Bro få stöd och mentorskap av mentorer och experter genom videosamtal.

2020 fick ledningsgruppen att

bli tonårsförälder

GÄSTKRÖNIKA. Vad gör han? Var är han? Kommer han komma ihåg vad vi pratat om? Att vara chef 2020/2021 är lite som att bli tonårsförälder. Att släppa taget och inte kunna kontrollera. Att lita till att värderingar sitter och att omdömet är på sin plats. Det skriver vår gästkrönikör Sebastian Wettemark.


Maria Z Furenmo, hr-direktör på Svenska Spel, rekryterar sin nya hr-controller med erbjudande om valbar arbetsort. Foto: Pressbild.
Deras nya hr-controller får jobba varifrån som helst

REKRYTERING. Svenska Spel söker just nu en hr-controller. Av annonsen framgår det att arbetsorten är valbar. Ett tecken i tiden?


Kan du vara dig själv på jobbet? Känner du dig hemma där? Och får du återkoppling som du kan ta till dig? Då är chansen stor att din organisation har en så kallad growth culture. Foto: Omar Lopez, Unsplash.
Robert Kegan: Faktorerna som avgör om kulturen gynnar utveckling

KULTUR. Vilken är den största kostnaden i en organisation? Enligt utvecklingpsykologen Robert Kegan är det medarbetarnas splittrade uppmärksamhet. Men den går att göra någonting åt och samtidigt bygga en så kallad growth culture som hjälper hela organisationen att möta utmaningar på ett bättre sätt.


Foto: Isaac Quesada, Unsplash.
Så kan arbetsgivare underlätta för föräldralediga pappor

KULTUR. Att ta lång föräldraledighet kan upplevas som stigmatiserande, inte minst för män. Genom att vidta åtgärder mot detta kan arbetsgivare förbättra engagemang, öka produktivitet och bidra till ett minskat lönegap mellan könen. Det visar en färsk undersökning från den brittiska hr-föreningen CIPD.


Tre dagar på kontoret, två på distans. Foto: Adeolu Eletu, Unsplash.
Glöm 9-5, välkomna 3-2-2

KULTUR. "Working 9 to 5, what a way to make a livin'…" Dolly Partons klassiska låt bör kanske skrivas om för 2020-talet. Pandemin har öppnat upp för en ny sifferkombination för kontorsarbetares arbetsvecka: 3-2-2.


Eva Wikström, vd Omställningsfonden. Foto: Pressbild.
750 miljoner till kompetensutveckling i välfärden

LÄRANDE. Under de kommande tre åren ska 120 yrkesgrupper i välfärden få kompetensutveckling, däribland undersköterskor, lärare och socialsekreterare. Pengarna kommer från Omställningsfonden.


Foto: Jennie Jensen
God återhämtning och ett mycket bättre 2021!

Vi på Personal & Ledarskaps redaktion vill rikta ett varmt tack till dig som läser våra artiklar och följer oss i sociala medier. Vi vet att det här året har varit oerhört prövande för dig som arbetar inom hr. Kanske har 2020 varit året då allt mer än någonsin ställts på sin spets, både i arbetslivet och i livet i stort. Nu önskar vi att du får en avkopplande och lugn ledighet så att du får den återhämtningen du så väl behöver.

Ta hand om dig och de dina!

/Redaktionen


Foto: Geoffrey Arduini, Unsplash.
Arbetet efter corona: Välkommen till det nya normala

SPANING. Våren 2020 innebar en brytpunkt i arbetslivet världen över. Det dödliga coronaviruset lämnade öde kontorslandskap efter sig när miljontals människor fick ta med sig jobbet hem. Inom några månader visade det sig att hemma-kontoret inte bara är en tillfällig lösning på en global viruskris. Arbetsgivare och medarbetare ser nu sin chans att stöpa om själva bilden av arbetet och platsen det utförs på.


Foto: Pressbild.
Hr-gurun Josh Bersin: Så undviker ni ett kulturellt bakslag

KULTUR. Josh Bersin, amerikansk hr-analytiker och ständigt listad som en av världens främsta tänkare inom hr internationellt, anser att transformationen som pandemin lett till har varit omvälvande, men positiv: ”Som en vaccindos i armen när du inte förväntade dig det blev företag digitala, agila och lärde sig bli empatiska lyssnare över en natt.” Nu är han orolig för att återgången till kontoren kommer göra att vi tappar en del av de värdefulla lärdomar som dragits.


Foto: Nelly Antoniadou, Unsplash.
När jobbet kom hem och vad som händer sen

SPANING. Hur kommer det se ut på jobbet framöver? Fortsätter vi jobba delvis eller helt på distans? Kommer vi se nya ledarroller som director of remote work? Häng med på resan mot det nya arbetslivet – efter pandemin.


Att bara övergå till distansarbete utan att anpassa organisationen är vanskligt. Vi måste anpassa kulturen och hur vi följer upp arbete också. Foto: Windows, Unsplash.
Anpassa kulturen till den nya distansorganisationen

FORSKNING. För en dialog om vad värdet av arbetet är hos just er. Följ upp och värdera arbetsinsatser på nya sätt. Och gå inte i fällan att övervaka distansarbetarna. Det är några av råden från forskaren Calle Rosengren till alla som förändrar organisationen till följd av pandemin.


Hjälp medarbetare att nå balans mellan arbete och fritid genom att anpassa arbetsplatsen efter hennes egen preferens. Foto: Kevin Bhagat, Unsplash.
Skräddarsy arbetsplatsen efter medarbetarens preferens

FORSKNING. Vi har alla olika sätt att förhålla oss till gränsen mellan arbete och fritid. Att förstå olikheterna och anpassa arbetsmiljön är en bra början för att rikta in arbetsmiljöarbetet mot "det nya normala".


Arbetsgivare och chefer behöver erbjuda stöd och visa att de finns till för sina medarbetare, även om de jobbar på distans. Foto: Tim Mossholder, Unsplash.
Chefens närvaro ännu viktigare vid distansarbete

FORSKNING. Även om forskningen om distansarbetets effekter är splittrad så finns det en generell sak som visat sig vara betydelsefull: att det finns stöd från arbetsgivare och chefer.

Foto: Ilin Sergey

Plus och minus med permanent distansarbete

DISTANSARBETE. Det går inte att ge en entydig bild av vad det innebär om distansarbete blir mer vanligt eller till och med permanent efter pandemin. Här har P&L-redaktionen listat en rad tänkbara konsekvenser på båda sidor av vågskålen.

Diskriminering genom att

avbryta en provanställning

EXPERTEN. Arbetsdomstolen har nyligen avkunnat en dom om avbrytande av en provanställning och skydd mot diskriminering vid föräldraledighet. I Samband med detta har domstolen formulerat en ny prejudicerande princip om förlängande av provanställning. Det skriver vår expert Tommy Iseskog.

Någonting hände i hr-världen

medan du sov...

GÄSTKRÖNIKA. Alla nordamerikanska bolag som säljer värdepapper ska numer redovisa sitt humankapital. Det vore naivt att tro att det inte inom ett par år påverkar också svenska bolag. Det skriver Mirjam Johansson Grant i sin gästkrönika.

Foto: Shutterstock.

Nytt hr-labb för ai-teknik

HR TECH. Hr-systemföretaget Cornerstone on Demand har startat ett innovationslabb för ai. Labbet som samlar företagets globala experter inom datavetenskap och maskininlärning ska ta fram ny ai-teknik för hantering av personaldata, kompetenser, utbildning och utveckling.

&frankly blir en del av Simployer

BRANSCHNYTT. Pulsmätningsföretaget &frankly blir en del av Simployer Group. Genom förvärvet utökar Simployer utbudet av hr-programvaror och kunskapstjänster i Norden.

En övertro på enkla organisationsmodeller var en av anledningarna till att polisens omorganisation gick fel menar forskaren Anders Ivarsson Westerberg. Foto: Shutterstock.

Kulturen missades helt i

polisens omorganisation

FORSKNING. Övertro på enkla organisationsmodeller och för lite hänsyn till människorna i organisationen är en orsak till att polisens omorganisation gick fel. Det visar en ny forskning från Södertörns Högskola.

Foto: Chris Montgomery/ Unsplash.

Var uppmärksam på maktbalansen

vid distansarbete

FORSKNING. Om vi fortsätter mixa arbete på distans och ­fysiskt på kontoret så finns det flera risker att vara uppmärksam på. Maktbalansen i möten förändras när vi deltar på olika villkor, och förutsättningar för lärande försämras. Det varnar forskaren Kristina Palm för.

Hr-systemjätte ska

expandera till Sverige

BRANSCHNYTT. Hibob, företaget bakom HR-plattformen bob tar in en ny investering på 70 miljoner USD eller 592 miljoner svenska kronor. Det meddelade bolaget under gårdagen. Nu är fokus att expandera verksamheten till Sverige.

Elin Malmström och Daniel Edenholm.

"Utländsk bakgrund - nödvändig

faktor vid lönekartläggning"

DEBATT. Arbetsgivare måste få använda information om medarbetares bakgrund för att kunna arbeta med aktiva åtgärder för mer jämlika löner. Det anser debattörerna som vill att kravet på lönekartläggning ska utökas med ytterligare en diskrimineringsgrund.

Situationen i omklädningsrummet och hur det fungerar med arbetskläder är något som transpersoner kontaktar Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och inter-sexpersoners rättigheter, RFSL, om. Foto: Shutterstock.

Hon utestängdes från omklädningsrummet

DISKRIMINERING.Ett köksbiträde hade utvecklat en könsidentitet som kvinna. Men hon fick inte byta om i damernas omklädningsrum, utan hänvisades till en trång toalett. Facket stämde arbetsgivaren för diskriminering.

Annika Pernikliski, Linn Gulbrandsen och Peter Tai Christensen. Foto: Ledarna, RFSL och Camilla Svensk

Transpersoner mer utsatta

på arbetsplatsen

DISKRIMINERING. Könsneutrala toaletter, ­gemensamma omklädningsrum och flera uppsättningar arbets­kläder är några förslag på hur flera medarbetare skulle kunna känna sig trygga på sin arbetsplats.

KOMMANDE EVENEMANG
  • 08/03 Applied project management/ Wenell Management
  • 08/03 HR i praktiken + distans | Framfot
  • 08/03 Certifierad HR + distans | Framfot
  • 08/03 Certifierad ledare 1.0 + distans | Framfot
  • 09/03 Praktisk Projektledning/Wenell Management
  • 09/03 Arbetsrättslig intensivutbildning med Tommy Iseskog - Metod och tillämpning
  • 09/03 Certifierad HR-Chefsprogram + online / Consultatum
  • 09/03 HR i Ledningsgruppen - online / Consultatum
  • 11/03 Förändringsledning + distans | Framfot
Fler evenemang »

Personal & Ledarskap är Sveriges ledande nyhetskälla för HR-frågor. Vi bevakar den senaste forskningen, den nya tekniken och verktygen som hjälper dig som arbetar med HR att utveckla dina medarbetare, ledare och organisation.

Kontakta tidningen. Ansvarig utgivare: Elsa Frizell

Ny Teknik Group som ger ut tidningen Personal & Ledarskap, behandlar alla kunduppgifter elektroniskt. Kunduppgifterna används för att fullgöra kundrelationer såsom leverans av produkter, fakturering, analys samt marknadsföring av egna och andras produkter. Genom att beställa en prenumeration godkänner du prenumerationsvillkoren och Ny Teknik Groups personuppgiftspolicy som du kan läsa mer om på www.nyteknikgroup.se/personuppgifter