Nyfiket, kritiskt, användbart
−nu vässar vi P&L

Facebook
RSS
Logga in
Skapa konto
Meny
  • NYHETER
  • ARKIV
  • KALENDER
  • HR-FOLK
  • LEDIGA JOBB
  • OM OSS
  • KONTAKT
  • PRENUMERERA
  • ANNONSERA


Foto: Charles Deluvio, Unsplash.
"Kandidatupplevelsen i Sverige är medioker"

REKRYTERING. Rekryteringsprocesser som drar ut på tiden och rekryterare som inte återkopplar. Det är upplevelser som jobbsökare i Sverige alltför ofta möter. Det ger arbetsgivare badwill, menar Linus Wetterlind, vd för Realcruit som rankar rekryteringsföretag och som nu startar en kampanj för att lyfta kandidatupplevelsen.

MEST LÄSTA
Branscherna och hr-titlarna som ger bäst betalt
"Kandidatupplevelsen i Sverige är medioker"
Produktiviteten mår bra av hemarbete men kräver stöd


Foto: Jungwoo Hong, Unsplash.
Produktiviteten mår bra av hemarbete men kräver stöd

DET NYA ARBETSLIVET. Produktiviteten har gynnats av arbete hemifrån och arbetsgivare som utbildat chefer i att leda på distans har ökat produktiviteten än mer. Det visar en färsk brittisk undersökning.


Varit pappaledig? Nu blir det enklare att förklara luckan i cv:t. Foto: Linkedin Sales Solutions, Unsplash.
Linkedin vill normalisera cv-luckor med nya funktioner

REKRYTERING. Medlemmar på Linkedin kommer snart kunna lägga till information om exempelvis föräldraledighet och sabbatsår. Initiativet är ett bidrag till att normalisera luckor i cv:t, uppger Linkedin.


Uppe med tuppen eller bäst på kvällen? På PWC får medarbetarna nu börja jobba när de vill. Foto: Jorge Vasconez, Unsplash.
PWC låter medarbetare komma och gå som de vill

DET NYA ARBETSLIVET. Revisionsbolaget PWC sällar sig nu till arbetsgivarna som går ut med nya direktiv för arbetets organisering.


Arbetsgivare behöver skapa en struktur och långsiktigt planera för kompetensutveckling, menar Sveriges ingenjörers förbundsordförande Ulrika Lindstrand. Foto: Pressbild.
Framtidens kompetensbehov löses med löpande upskilling

TALENT ACQUISITION. Det råder stor brist på it-kompetens inför framtiden, varnar arbetsgivarorganisationen IT- och telekomföretagen i en ny rapport. Men är det verkligen brist på kompetens — eller satsar arbetsgivare för lite på up- och reskilling? Sveriges ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand råder arbetsgivare att satsa mer på att utveckla de medarbetare de redan har.


Personlighetstester som används i rekrytering bör bygga på Big five-teorin, på svenska femfaktorteorin, visar forskningen. Femfaktortest mäter de fem personlighetsdragen öppenhet, samvetsgrannhet, extraversion, tillmötesgående och neuroticism. Big five kallas också Sydafrikas stora djur: lejon, leopard, elefant, buffel och noshörning. Foto: Geran de Klerk, Unsplash.
Ny forskningssammanställning rensar i testdjungeln

REKRYTERING. Rekryteraren Patrik Remann och hr-experten Angelika Nordin har skrivit artikeln de själva hade velat ha som stöd i valet av personlighetstester för rekrytering och urval. De listar personlighetstesterna som fungerar i rekrytering - och de som inte gör det.

Promenera med en polis och ställ frågor. Polisen i Västerås testar nya rekryteringsmetoder. Foto: Hanna Franzén/TT.

Polisen testar promenadträffar som rekryteringsmetod

REKRYTERING. Polisen vill ha fler sökande till polisutbildningen. I Västerås testar man nu om walk- and talk-träffar kan ge fler sökande.


Gisela Bäcklander djupdyker i sin bok Ostörd (Natur & Kultur, 2020) i forskningen om hjärnan, kognitionen och lärandet för att hjälpa läsaren att hitta strategier för att skapa en ostörd bubbla när man behöver den. Foto: Appendix Fotografi.
Så optimerar du arbetsplatsen för skärpt arbete

ARBETSMILJÖ. Drömmer du om fler stunder av ostört fokus och mer flyt på jobbet? Här delar forskaren och författaren Gisela Bäcklander med sig av strategierna som underlättar arbetsdagen.


Foto: GR Stocks, Unsplash.
10 strategier för skarpare fokus

GUIDE. I boken Ostörd (Natur & Kultur 2020) delar arbetslivsforskaren Gisela Bäcklander med sig av forskningen kring våra mentala tillgångar kopplat till arbete. Här delar hon med sig av några av strategierna för att skapa förutsättningarna för att få jobba i fred från distraktioner och få mer kvalitetsarbete gjort.


Foto: Thought Catalog Xeo, Unsplash.
Branscherna och hr-titlarna som ger bäst betalt

LÖN. Det finns ett stort lönespann mellan olika hr-jobb. Ansvar, titel och inte minst bransch spelar roll för lönen. Fackförbundet Akavia har undersökt personalvetarnas löner och pekar ut branscherna där personalvetare får bäst betalt för sin kompetens.

Ai-transformeringen består av två sidor enligt Niklas Lavesson professor i datateknik, dels den tekniska, dels förändringen av organisationer. Foto: Jönköping University.

Professorn: Ai inte längre något val

ARTICIFIELL INTELLIGENS. Vi måste börja använda ai på bred front i samhället för att inte halka efter. Men var sunt skeptisk, vi tenderar att sätta lite väl stor tilltro till ai råder Niklas Lavesson professor i datateknik på Jönköping University. Beslut måste fortfarande fattas av människor.

Siemens Industrial Turbomachinery I Finspång tillverkar ångturbiner och gasturbiner. De är ett av företagen som ingår i forskningen om hur ai påverkar organisationen och ledarskapet. Foto: Göran Billeson/TT

Ai:s påverkan på ledarskapet

ska studeras

ARTIFICIELL INTELLIGENS. Hur påverkar artificiell intelligens organisationen och ledarskapet? Frågan ska undersökas i en tvärvetenskaplig satsning på Jönköping University. Den nya forskningsprofilen samlar både ai-och organisationsforskare och sker i samverkan med ett flertal större industriföretag.

Automatisering av beställning av blöjor och torklappar är ett exempel på något en artificiell intelligens skulle kunna göra så att personalen istället kan ägna mer tid med barnen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kommunen: Vi måste ta ansvar

för ai-utvecklingen

ARTIFICIELL INTELLIGENS. Jönköpings kommun har nyligen tagit fram en ai-strategi, en strategi som handlar lika mycket om ledarskap som teknik. - Vi behöver jobba med ett annat sätt att styra, leda och organisera oss, säger Annica Snäll, kommunikationschef Jönköpings kommun.

Anders Nyberg, affärsutvecklingschef på Jönköping Science Park, betonar hur viktigt det är att företagen tar sig an ai-frågan på ett strategisk plan och att ledningsgruppen måste vara insatt. Foto: Science Park.

”Hög tid att börja ai-resan. ”

ARTIFICIELL INTELLIGENS. Inte läge att vänta och se vad som händer. Börja redan nu utbilda och utforska vilken affärsnytta ai kan ge och lär upp organisationen genom små pilotprojekt. Det råder Anders Nyberg från Jönköping Science Park som i samverkan med Jönköping University driver projektet AI-Readiness.

Det gäller att inte stirra sig blind på termer och definitioner, fokusera på era behov nu och i framtiden och inte bara fråga efter ”ett LMS” , råder Anna Carlsson. Foto: Shutterstock.

Bra att tänka på vid köp

av lärplattform

EXPERTEN. Det kommer mycket ny teknik och många nya leverantörer inom lärplattformar och det kan vara svårt att förstå vilka system som ger det rätta stödet. Vår expert Anna Carlsson ger dig här en snabb överblick.


Foto: Samuel Regan Asante, Unsplash.
Är det värt att tävla i employer branding?

GRANSKNING. Årets arbetsgivare. Sveriges bästa arbetsplats. Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Kamperna om vilka arbetsgivare som egentligen är bäst är många. Rankingen är i sig oftast gratis, men att få kalla sig "bäst" kommer ofta med en kostnad. Vad är egentligen värdet av att tävla i employer branding? Vi har granskat kommunernas employer branding-arbete och frågat experterna.

Foto: Jörgen Appelgren

Pandemi som leder till

passivitet eller proaktivitet?

KRÖNIKA. Alla vet att vi efter pandemin inte kommer gå tillbaka till våra jobb som om tiden stått stilla. Hur anpassningen till de nya ser ut vet ingen men säkert är att det inte kommer någon instruktion. Det skriver vår krönikör Anna Dyhre

Så hjälper Personio företag att låsa upp HR:s produktiva potential

ANNONS. Hur Personios uppdrag Enable Better Organizations stärkts av en nyligen genomförd serie D-finansiering på 125 miljoner dollar. Och planerna på att ta itu med de framtida utmaningar som HR står inför.


Foto: Johshua Golde, Unsplash.
Omtvistat värde av arbetsgivarranking

GRANSKNING. Svenska kommuner lägger miljoner på att rankas som arbetsgivare, visar Personal & Ledarskaps granskning. Kunskapen man får på köpet är värdefull, hävdar hr-experterna som köper tjänsterna. Men employer branding-forskaren Anders Parment är skeptisk.

- Det kan inte vara värt för en kommun att betala en halv miljon för det.


Foto: Dan Cristian Padure, Unsplash.
Så arbetar kommunerna för att attrahera personal

GRANSKNING. Det saknas ofta tydliga mål och öronmärkta pengar för kommunernas employer branding, visar Personal & Ledarskaps granskning. Ändå pågår ett aktivt attraktionsarbete ute i kommunerna.


Foto: Matthew T Rader. Unsplash.
Så kan attraktionsaktiviteterna se ut i kommunerna

GRANSKNING. Här är några av de konkreta insatser som vinnarkommunerna i "Årets employer branding-kommun" själva är stolta över.


Foto: Tyler Lastovich, Unsplash.
Forskarens attraktionsråd till kommuner

GRANSKNING. Anders Parment har forskat, föreläst och skrivit böcker om employer branding i mer än tio år. Här ger han sina viktigaste råd till kommuner som vill öka sin attraktionskraft.


Arbetsmiljöregleringarna i Sverige är inte tillräckliga för att täcka de nya situationer som uppkommit i och med pandemins stora ökning av hemarbete. Foto: Bench Accounting, Unsplash.
Hemmakontoret en rättsligt oklar plats

ARBETSMILJÖ. Arbetsmiljölagen gäller oavsett var arbetet sker, men arbetsskadeförsäkringen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter skulle behöva förtydligas när det gäller hemarbete.


Sociala aktiviteter som digitala morgoncaféer och gemensam matlagning via videolänk är exempel på det kitt som kan hålla kulturen levande även om inte alla är på plats. Men minst lika viktigt är så klart kommunikation och närvaro, om än på distans, berättar Hanna Wallstedt, hr-direktör på Arla. Foto: Pressbild.
Så håller Arla ihop kulturen under pandemin

KULTUR. Går det att skapa tillhörighet trots att många jobbar hemifrån? Hanna Wallstedt, HR-direktör på Arla, berättar om Arlas strategier och aktiviteter sedan pandemin bröt ut.


Författaren David Eklind Kloo vill se mer meningsfullhet i arbetslivet, för alla. Organiseringen av arbete behöver innehålla tankar om hur arbetet i sig kan vara meningsskapande för den som ska utföra det. - 2021 i välfärdssverige borde vi vara på en punkt med högre ambitioner. Att jobbet ska få berika våra liv. Foto: Pressbild.
"Vi måste prata mer om meningen med jobbet"

BOKNYTT. Trots allt prat om medarbetarnas engagemang och verksamhetens syfte så visar verkligheten någonting annat för väldigt många anställda. David Eklind Kloo har undersökt saken i sin nya bok.


Engagerade medarbetare vill alla ha, men engagemang får inte bli en kostnad för hälsan. ? Man kan tänka på det som en eld. Matar vi elden med lite ved då och då så kommer elden att fortsätta brinna. Men slänger vi på en hel lår med blöta vedträn så kommer elden brännas ut, säger Anna-Carin Fagerlind Ståhl som forskar om arbetsmiljö och som skrivit den nya boken Arbete och psykisk hälsa - Viktigt vetande och vanliga myter (Studentlitteratur, 2021). Foto: Privat.
Myterna om hälsa som hr gått på krossas

FORSKNING. Arbete är inte av naturen gott för hälsan. Höga krav är i princip aldrig bra och det är arbetets organisering, inte individens anpassningsförmåga, som påverkar om arbetet är hälsofrämjande eller inte. Arbetsmiljöforskaren Anna-Carin Fagerlind Ståhl gör upp med myterna som i hög grad präglar svenskt arbetsliv.


Foto: Ryoji Iwata, Unsplash.
Så får ni hr-systemen att hänga ihop

EXPERTSVAR. Medarbetarna vill ha en gemensam upplevelse, men de olika hr-systemen spretar. Vår hr-digitaliseringsexpert Henrik Ladström ger råd.


Henrik Ladström. Foto: Privat.
Ännu en expert på hr-tech till P&L

SAMARBETE. Alla gör det och måste göra det. Vi pratar såklart om hr-digitalisering. Men hur gör man - egentligen? Vi har sedan tidigare berättat om vårt samarbete med Anna Carlsson från HR-digitaliseringspodden. Nu är vi glada att presentera Henrik Ladström som vår tech-expert. Han kommer att besvara dina frågor som rör allt inom hr och teknik.


Mentimeters hr-team har all anledning att blåsa upp ballonger och fira - de är vinnare av 2020 års Human Growth Award.
Därför är Mentimeter årets hr-team

UTMÄRKELSE. Mentimeter är 2020 års vinnare av Human Growth Award. De får priset för sina helhjärtade och innovativa satsningar på kultur och sammanhållning.

Teresa Acuña Lopez, organisationsutvecklare, tycker att fler borde skaffa sig en plan för kulturen. Foto: David Falk.

Sluta behandla företagskulturen styvmoderligt

GÄSTKRÖNIKA. Varför faller ofta kultursatsningar och värdegrundsformuleringar platt? Många organisationer låter kulturen frodas utan att ha en plan för den, skriver vår gästkrönikör Teresa Acuña Lopez och föreslår lösningar.

P&L startar samarbete med Hr-digitaliseringspodden

SAMARBETE. Nu kommer ni läsare även kunna lyssna. Personal&Ledarskap har inlett samarbete med HR Digitaliseringspodden. Grundaren Anna Carlsson blir också vår tech-expert och svarar på frågor om hr och digitalisering.

Alla börsnoterade bolag i Usa måste sedan november 2020 ge upplysningar om sitt humankapital. Foto: Shutterstock.

Upplysning av humankapital nu

krav i USA

HUMANKAPITAL. Sedan den 9 november måste alla börsnoterade företag i USA ge upplysningar om sitt humankapital. Syftet är att ge investerare en mer korrekt bild av bolagets egentliga värde.

Mårten Westberg har analysera medarbetarundersökningar i drygt 20 noterade bolag under tio år och han har kunnat visa att där engagemanget steg, där steg också aktiekursen på två års sikt. Foto: Elsa Frizell.

”Engagemangindex visar

bolagets förväntade värde”

HUMANKAPITAL. För att humankapitalet ska spegla bolagets förväntade värde gäller det att mäta och redovisa rätt faktorer. Det anser Mårten Westberg som menar att medarbetarnas engagemang är avgörande.

Standard ger stöd i rapportering

av humankapital

HUMANKAPITAL. Internationell Iso standard ger vägledning hur humankapitalet kan mätas och rapporteras. Organisationskultur, rekrytering, hälsa och ledarskap är några områden som omfattas.

Foto: Johan Nilsson/ TT

Kan arbetsgivaren tvinga medarbetarna att vaccinera sig?

EXPERTEN. En arbetsgivare kan av både verksamhetsskäl och arbetsmiljöskäl vara angelägen om att arbetstagarna vaccinerar sig mot covid-19. Vaccination berör dock en människas personliga integritet. Vår expert Tommy Iseskog reder här ut vad som gäller.


Foto: Dmitry Schemelev, Unsplash.

Hr hårt drabbad yrkesgrupp under pandemin

HÄLSA. Hr är en av de yrkesgrupper som drabbats hårdast under pandemin sett till sjukfrånvaro på grund av stress. Det visar en brittisk undersökning.

Hur blir arbetslivet efter corona?

Nu kan du kostnadsfritt ladda ner Personal & ledarskaps special om ARBETET EFTER CORONA


Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.
Analys av utmattade hjärnor med ai

FORSKNING. Det är svårt att mäta utmattning. Nu satsar Afa fyra miljoner på forskning som med hjälp av artificiell intelligens ska ta fram en metod.


Kurserna i appen har tagit fram i nära samarbete med ett 50-tal ledande forskare inom stress, ledarskap, relationer och självmedkänsla. Foto: Pressfoto.

Appen som ska ge

bättre beslutsfattare

Med appen 29K erbjuds personlig utveckling med kurser och övningar baserade på den senaste forskningen, helt gratis. Målet är människor med större förmåga att fatta kloka beslut och i slutändan – en bättre värld.


Att få mens under en övning ska inte vara ett hinder. Foto: Jimmy Crona, Försvarsmakten.
Gratis mensskydd i Försvarets jämställdhetssatsning

JÄMSTÄLLDHET. Försvarsmakten erbjuder nu alla värnpliktiga kvinnor gratis mensskydd till en årlig kostnad om en halv miljon kronor.
— Du ska inte hindras av att överraskas om du får mens. Du ska vara 100 procent fokuserad på din uppgift och det du behöver ska finns där du är, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten.


Vågar du ta en ordentlig titt i backspegeln? Foto: Sinitta Leunen, Unsplash.
Våga se över dina bristfälliga beslut

GÄSTKRÖNIKA. Hur mycket ska känslorna få spela roll i beslutsfattandet? Galaxia Wallin delar med sig av minnet av att ha blivit förd bakom ljuset av en kandidat under en rekryteringsprocess. Hon påtalar vikten av att ta sig tid till den inte alltid så roliga aktiviteten att reflektera över sina egna misstag.


Många vill fortsätta att jobba helt eller delvis hemifrån när restriktionerna hävs. Foto: Elena Mozhvilo, Unsplash.
Så ser den ultimata arbetsveckan ut efter pandemin

NY UNDERSÖKNING. Delad arbetstid mellan arbetsplatsen och hemmet och slutet för långpendlingen till jobbet. Så kan det bli om svenska medarbetare får som de vill, visar en färsk undersökning från undersökningsföretaget Netigate.


Chefer i Upplands-Bro ska testa ledarstöd i videosamtal. Foto: Beci Harmony, Unsplash.
Chefer ska få ledarstöd genom videosamtal

HR TECH. I pilotprojektet "Ledarskapsjouren" ska kommunala chefer i Upplands-Bro få stöd och mentorskap av mentorer och experter genom videosamtal.

2020 fick ledningsgruppen att

bli tonårsförälder

GÄSTKRÖNIKA. Vad gör han? Var är han? Kommer han komma ihåg vad vi pratat om? Att vara chef 2020/2021 är lite som att bli tonårsförälder. Att släppa taget och inte kunna kontrollera. Att lita till att värderingar sitter och att omdömet är på sin plats. Det skriver vår gästkrönikör Sebastian Wettemark.


Maria Z Furenmo, hr-direktör på Svenska Spel, rekryterar sin nya hr-controller med erbjudande om valbar arbetsort. Foto: Pressbild.
Deras nya hr-controller får jobba varifrån som helst

REKRYTERING. Svenska Spel söker just nu en hr-controller. Av annonsen framgår det att arbetsorten är valbar. Ett tecken i tiden?


Kan du vara dig själv på jobbet? Känner du dig hemma där? Och får du återkoppling som du kan ta till dig? Då är chansen stor att din organisation har en så kallad growth culture. Foto: Omar Lopez, Unsplash.
Robert Kegan: Faktorerna som avgör om kulturen gynnar utveckling

KULTUR. Vilken är den största kostnaden i en organisation? Enligt utvecklingpsykologen Robert Kegan är det medarbetarnas splittrade uppmärksamhet. Men den går att göra någonting åt och samtidigt bygga en så kallad growth culture som hjälper hela organisationen att möta utmaningar på ett bättre sätt.

KOMMANDE EVENEMANG
  • 12/04 Förändringsledning + distans | Framfot
  • 12/04 Tillitsdelegerad HR offentlig verksamhet del 1 av 2 - online / Consulatum
  • 13/04 Effektivt HR-stöd till chefer - online / Consultatum
  • 14/04 Leda på distans i praktiken + distans | Framfot
  • 16/04 Styra och stödja projekt
  • 19/04 Hur HR tar befäl i förändringsledning - online / Consultatum
  • 19/04 Talent Management i praktiken + distans | Framfot
  • 19/04 Certifierad HR-strateg + distans | Framfot
  • 19/04 Certifierad ledare 1.0 + distans | Framfot
Fler evenemang »

Personal & Ledarskap är Sveriges ledande nyhetskälla för HR-frågor. Vi bevakar den senaste forskningen, den nya tekniken och verktygen som hjälper dig som arbetar med HR att utveckla dina medarbetare, ledare och organisation.

Kontakta tidningen. Ansvarig utgivare: Elsa Frizell

Ny Teknik Group som ger ut tidningen Personal & Ledarskap, behandlar alla kunduppgifter elektroniskt. Kunduppgifterna används för att fullgöra kundrelationer såsom leverans av produkter, fakturering, analys samt marknadsföring av egna och andras produkter. Genom att beställa en prenumeration godkänner du prenumerationsvillkoren och Ny Teknik Groups personuppgiftspolicy som du kan läsa mer om på www.nyteknikgroup.se/personuppgifter