"Alla inom hr borde utforska kodning och programmering"


2018-06-18 - Anna Larsson, Head of HR global sales and operations på H&M, har deltagit på kodnings- och programmeringsevent för HR. Nu uppmuntrar hon fler inom hr att lära mer om techvärlden.


Vad lockade dig att delta på kodningseventet?

- Jag är oerhört nyfiken på programmering och vill förstå, inte minst i min yrkesroll. Det gör det lättare att veta vilka vi ska rekrytera men också för att förstå vad den här målgruppen behöver för stimulans på arbetet och vilka förutsättningar de behöver. Det var mycket roligare än jag trodde, nu känner jag mig nästan lite hooked, det var väldigt kul! Jag fick definitivt några aha-upplevelser, inte minst hur mentalt trött man blir av att koncentrera sig på det sätt man gör när man programmerar. Det blev en väldigt bra påminnelse om varför många techbolag har andra typer av miljöer som gamingrooms och pingisbord. Att ställa sig vid ett pingisbord var precis vad jag behövde efter att ha kodat i två timmar.

Hur såg upplägget ut?

- Det här eventet arrangerades av Nox Consulting och nätverket HRgoesTech. Vi fick ta med datorn och komma en kväll efter jobbet. Det blev en tretimmars snabbkurs i glosor som Java, HTML och CSS och så fick vi koda en egen hemsida, länka till andra, lägga in bilder och sätta färg.

Vad tar du med dig från eventet?

- Det här ger mig insikt i vad programmerare och kodare behöver i sin arbetsdag, till exempel kontorsmiljlö och vilka arbetsverktyg man behöver. Själv sitter jag mycket i mötesmaraton, det kan man ju bli trött av, men inte alls på samma sätt som av att sitta och koda i flera timmar. Vi kommer att ha ett kontorsprojekt framöver och där kommer vi behöva ta hänsyn till de roller vi har, både de som programmerar och de som jobbar med avancerad dataanalys. Vilka förutsättningar behöver vi se till att de har? Vi som hr behöver slänga oss ut och förstå våra målgrupper för att kunna göra ett bättre jobb. Det här kodningseventet ökade verkligen min förståelse för den här målgruppen. Vi har bara sett början på digitaliseringen, allt fler kommer inte bara behöva förstå kodning utan också kunna koda. Jag rekommenderar alla inom hr, oavsett roll, att vara nyfikna och utforska detta.

JENNIE JENSEN


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN
#5