Hr-startups hotas på grund av corona-krisen


2020-04-02 - Över 85 procent av startup-företagen inom hr-området hotas på grund av corona-krisen. Det visar en färsk enkätundersökning från Startup Sweden.


Tomma stolar riskerar startups inom hr på grund av corona-krisen. Foto: Drew Beamer, Unsplash.

Startup Sweden som är en del av Tillväxtverket ville ta reda på hur corona-krisen påverkar svenska nystartsbolag med digital inriktning. Under en veckas tid bjöd de in startups till att vara med i en enkätundersökning. 667 svar kom in. Några branscher sticker ut och hr är ett av dem.

Av de 48 startupföretagen inom hr uppger 41 av dem att deras existens är hotad redan idag eller inom en snar framtid. 27 av dem planerar att minska sina team under 2020 till följd av krisen.

Elin Hammarberg som är kommunikatör för Startup Sweden säger att det är svårt att sia om varför just hr är en av de branscher som sticker ut.

- Kommunikations- och mediebranschen som också stack ut är lättare att förklara genom ett stort antal pausade eller indragna mediebudgetar. Det kan handla om även för hr att man fått sina budgetar stoppade, att det är nyanställningsstopp och att en del av lösningarna i sig rör rekrytering och introduktion.


Elin Hammarberg. Foto: Johannes Helje.

Många inom hr är väldigt pressade just nu, kan det vara så att de inte har tid att överväga nya lösningar just nu?

- Säkerligen. Samtidigt kan det förhoppningsvis bli ett uppsving så småningom när man tvingas vara öppen för att lösa problem på nya sätt. Jag hoppas det så att fler startups kan överleva, säger Elin Hammarberg.

Vad händer om flera hr-startups måste lägga ner?

- Det vore supertråkigt. Generellt sett när det är kris så brukar det vara fler som startar nya bolag. Men det är en klen tröst för de startups som upplever svårigheter här och nu. I förlängningen vore det väldigt tråkigt om man måste dra ner på det viktiga jobbet som hr gör internt. Det skulle få konsekvenser för företagen om man som anställd känner att det blir mindre fokus från arbetsgivaren på utveckling och trivsel, säger Elin Hammarberg.

JENNIE JENSEN


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN