Hr-startupens uppsving: omskolar hotellpersonal till programmerare


2020-04-02 - Många hr-startups har det tufft just nu. Ett företag som istället ser en ökande efterfrågan är Unitech. Just nu hjälper de till att omskola 15 permitterade hotellmedarbetare i programmering.

En färsk undersökning från Startup Sweden, en del av Tillväxtverket, visar att så många som 85 procent av de nystartade företagen inom hr kan vara hotade på grund av corona-krisen. Ett undantag är Unitech som startade 2018 för att stärka och öka inkluderingen i techbranschen.

- Det pratas om talangbrist och att det inte finns tillräcklig kompetens. Vi hävdar att det finns fantastiska talanger och att vi måste lära ut tekniken till dem. Det säger Nora Bavey som är grundare och vd på Unitech.


Nora Bavey. Foto: Privat.

Unitech är ett edtechbolag, alltså ett företag som arbetar med tjänster och produkter som med hjälp av digital teknologi stödjer utbildning och lärande.

Företaget utbildar inom olika tekniska språk och har en talangpool på cirka 300 utvecklare som de hyr ut till företag. De senaste tre veckorna har kundernas efterfrågan eskalerat.

- Det är extremt stor efterfrågan på våra utbildningar. Många inser att de behöver utbilda sin personal och vill erbjuda sina permitterade en slags fallskärm i samråd med oss, säger Nora Bavey.

Ett annat område där de ser en ökande efterfrågan är hjälp med att säkra kundernas plattformar och mötesverktyg för distansarbete.

- Man måste ha koll på säkerheten kring dem och bolagen har inte hunnit säkra dem ännu, säger Nora Bavey.

Ett av de projekt som Unitech arbetar med just nu handlar om att ställa om och utbilda 15 medarbetare från ett hotellföretag.

- De har arbetat med hotellbokningar. Nu lär vi dem ett generellt programmeringsspråk via vår videobaserade lösning för att först mäta vilken nivå de ligger på. Nästa steg blir att vidareutbilda dem så att de kan komma tillbaka som konsulter till hotellföretaget och hjälpa det att bli mer digitalt, säger Nora Bavey.

Omställningsprojektet pågår i tio veckor. Om det faller väl ut har hotellföretaget flaggat för att 2000 personer till kan få möjligheten att omskolas via Unitech.

JENNIE JENSEN


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN