Gästkrönika: "Vi ska ta oss igenom tre eldringar tillsammans"


2020-04-21 - Marken gungar under många verksamheter just nu. Idag skriver Jonas Hedin, vd på Mindset Group, om hur han navigerar genom osäkerheten tillsammans med sina kolleger.

En dryg månad in i skiten.

Utmaningen som många organisationer står inför nu är att orientera sig i ett nytt nuläge. Jag tror att många likt jag själv kan ha tittat på ett orderläge i början av februari som var enligt förväntan. I mitt eget fall - bättre än någonsin. Till hösten – rekord.

Nu är det inte så längre. Vi har ett radikalt ändrat läge. Jag nämner inte viruset vid namn, jag är så trött på det. Vi har ett läge där många verksamheter kämpar för att överleva, navigerar i statliga stöd som utvecklas efter hand, en ny ledningsmiljö med hänsyn till hemarbete, varsel och korttidspermitteringar med mera. Vi är inget undantag. Det har varit en tuff månad.


Jonas Hedin.

Samtidigt så översköljs nu också organisationer, och i synnerhet chefer, av förnumstiga råd om vad som är viktigt, hur man ska agera och hur man skall tänka i just dessa tider. Hur leder man bäst på distans? Hur ger man feedback virtuellt och vilka krav kan jag ställa på mina distansarbetare? Jag är lite trött på det också.

Jag tänker tillbaka på min tid i Försvarsmakten när jag tjänstgjort i missionsområden. Utmaningen där var inte när man patrullerade eller genomförde andra insatser. Det som var den största utmaningen var de perioder där det av olika skäl inte var möjligt att lämna campen. När man så gärna vill men inte får. Då prövas ledarskapet och kulturen på riktigt, inte när det är mycket att göra utan när man inte har något val.

Det är så otroligt lätt att gå vilse i chefskapet just nu. Att glömma det du kan och vet till förmån för något du inte kan eller vet något om som torgförs av någon tyckare med massa följare på Linkedin. Osäkra tider kräver ramar och kramar som en klok barnpsykolog uttryckte det. Men vad innebär då det för mig?

Räkna, räkna, räkna. Lång sikt ger kort sikt. Bestäm dig för när du skall ha ditt beslutsunderlag klart, gör det som krävs. Gör det på rätt sätt, enligt konstens alla regler. Det är vad chefskapet kräver av dig, och av mig. Att initialt se till helheten. Chefskapet kräver också att du skapar förutsättningar för andra att lyckas. Oavsett om dem är permitterade eller ej, jobbar på distans eller ej.

Det är inget nytt. Det är ledarskap. Du vet det här och du kan det redan, det är jag helt övertygad om. Grunden är fortfarande att man behöver få veta vad som förväntas av mig, hur jag följs upp, hur jag får stöd när jag kör fast. Och jag behöver också känna att jag gör skillnad och att min närmsta chef (du!) bryr sig om mig. Omtanke är viktigare än någonsin nu. Om du börjar där så kommer övriga bitar att falla på plats. I grund och botten är det bara vanligt ledarskap i en förändrad ledningsmiljö för stunden. Jag säger det igen, du kan detta om du bara ger dig tid att välja förhållningsätt och förbereda dig.

Hos oss har vi valt att ha informationsmöten varje onsdag - för alla. Även det onsdagar då vi kanske inte har så mycket nytt att säga. För att skapa en gemensam syn har vi valt symboliken av Evel Knievel och de tre eldringarna vi tillsammans skall ta oss igenom; 30 juni, 25 oktober och till sist 12 februari 2021. Förhoppningsvis utan för många brännskador. Vi har kopplat tydliga nyckeltal till de olika ringarna som vi alla kan vara med och påverka. Måste påverka. Man vinner tillsammans som ett lag - och vi har ett bra lag. Om vi klarar oss igenom ringarna, utan för stora sår, har vi ett slutmål: återvändande medarbetares dag i Mars 2021, något jag redan nu längtar till både som chef och medarbetare.

JONAS HEDIN

Vd Mindset Group

Vill du också skriva en gästkrönika? Vi tar gärna emot ditt förslag. Max antal tecken är 3 000 inkl mellanslag. Vi publicerar i mån av utrymme och efter redaktionellt avvägande. Skicka ditt förslag eller din text till: redaktionen@personalledarskap.se


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN