Ännu en expert på hr-tech till P&L


2021-02-17 - SAMARBETE. Alla gör det och måste göra det. Vi pratar såklart om hr-digitalisering. Men hur gör man - egentligen? Vi har sedan tidigare berättat om vårt samarbete med Anna Carlsson från HR-digitaliseringspodden. Nu är vi glada att presentera Henrik Ladström som vår tech-expert. Han kommer att besvara dina frågor som rör allt inom hr och teknik.

På vilket sätt är du expert inom hr-digitalisering?

- I vårt team på Knowit, som för övrigt fyllde 15 år förra året, ingår mer än 20 konsulter med fokus på digitalisering av hr och lön. Vi har sett systemmarknaden för lön och hr ta fart, mogna och nu övergå till en självklar del av digitaliseringsarbetet. Jag är glad att få vara en del av detta och har jobbat med människa, kommunikation och digitalisering i ungefär 10 år. Nu ser jag äntligen att fler organisationer sätter den digitala medarbetarresan och chefers digitala beteendeförändring i fokus. Håller mig gärna i gränslandet mellan människa och teknologi genom workshops, utbildningar och samtal.


Henrik Ladström. Foto: Privat.

Vilka vanliga utmaningar ser du att hr har inom detta område?

- Några av utmaningarna är att få ihop en helhetsupplevelse för medarbetarna, att få systemen att prata med varandra, och att få ut och använda datan på ett rätt och riktigt sätt. De är förstås även en utmaning att välja systemlösningar och att få tekniken på plats. Det finns visserligen fler lösningar att välja på, men det gör det också svårt att hitta rätt. Vi har förstås också utmaningen att få medarbetare - och framförallt chefer - att anamma ett digitalt arbetssätt och ja, man kan tycka vad man vill om förändring men till slut får man nog ändå bli en del av den. Att få med alla på tåget, för lite stöd från ledningen, och system som inte hänger ihop är tre huvudspår som brukar återkomma.

Vilket är ditt främsta råd när det gäller att starta hr-digitaliseringen?

- Tekniken utvecklas vare sig vi vill eller inte - människor bara om de själva vill. Organisationen behöver båda två. Det gäller att se digitaliseringen av hr utifrån ett holistiskt perspektiv där det inte finns några givna lösningar, men där den enda vägen är framåt. Börja inte med att hitta lösningen, typ ett hr-system, börja istället med att hitta problemen. Eller ja, snarare de områden där ni har mest att vinna på att bli digitala och där det är enklast att genomföra. Sedan: Definiera vem kunden är. Skapa intern samsyn kring digitaliseringen. Ta små steg. Använd det ni har. Engagera medarbetarna. Och var kreativa!

REDAKTIONEN


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN