Uppsalaföretag stänger efter coronasmitta


2020-02-28 - Bioteknikföretaget Thermo Fisher Scientific med 700 anställda i Uppsala stänger ner under resten av veckan. Anledningen är att fyra anställda har smittats av coronaviruset, varav en av dem i Uppsala, rapporterar SVT.

Det var under natten mot torsdagen som de anställda i Uppsala fick meddelande om att stanna jobba hemifrån eftersom anställda i företaget kunde ha blivit smittade av coronaviruset.

Senare under torsdagskvällen konstaterades det att sammanlagt fyra anställda var smittade, tre personer i Freiburg och en i Uppsala.

”Vi har beslutat att stänga båda avdelningarna i Freiburg och Uppsala under resten av den här veckan för att vidta våra hälso- och säkerhetsåtgärder, i linje med WHO:s riktlinjer. Vi är i kontakt med lokala myndigheter och följer alla nödvändiga föreskrifter för att säkerställa de anställdas säkerhet och hälsa”, skriver företaget i ett mejl till SVT.

TIINA DEMARGNE

Artikeln publicerades först på Personal & Ledarskaps systersajt Arbetarskydd.se.

Fakta: Coronasmittan

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003–2004 orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall.

Det finns ett stort antal coronavirus och såvitt man vet kan minst sju av dem smitta människor, däribland det nu aktuella viruset.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Hittills har sars-cov-2 smittat drygt 80 000 personer, varav cirka 2 700 har dött.

TT