”Allt jag kan om hr har jag lärt mig på jobbet”


2019-04-23 - Hennes annorlunda karriärväg har gett henne möjligheten att se på hr med andra ögon och under många år har hon byggt upp viktiga kunskaper och erfarenheter inom inkludering. Möt Marie Nilsson, mångfaldschef på IBM.

Marie Nilsson, du är sedan tio år nordisk mångfaldsansvarig på IBM. Berätta om hur du kom att börja jobba med hr?

– Jag flyttade till England 1998 och såg att IBM sökte personal med universitetsutbildning till sitt internationella callcenter. Jag har en master i arabiska och omvärldskunskap och där började min hr-bana, trots att jag inte har någon hr-utbildning. I stället har jag lärt mig om till exempel rekrytering, personalfrågor och ledar­utveckling på IBM.

– Min bakgrund har gjort att jag kunnat gå in med andra ögon. Efter några år flyttade jag hem till Sverige och började jobba som hr-partner med ledar- och talangprogram. Sedan tio år är jag mångfaldschef.

Du har lång erfarenhet av att arbeta med mångfald och inklu­dering. Hur tycker du att dessa områden har utvecklats sedan du började?

– Visst har det hänt saker på tio år, även i samhället. Hela stormen som blev kring Metoo gjorde att många fick upp ögonen. Men annars så går det sjukt långsamt.

– Att få in fler kvinnor som ledare och ingenjörer, till exempel. Vi måste tidigt uppmuntra det tekniska intresset hos alla barn. Jag vill ha mer makt och jag vill ändra snabbare. Jag nöjer mig inte med att det måste få ta tid. Vi jobbar med medvetandehöjande kring fördomar. De vinsterna räknas inte per kvartal.

– Det är många som jobbar med riktade insatser för kvinnor, till exempel i ledarskap. Men jag känner mer och mer att det inte är de här kvinnorna som behöver fixas. De är ju redan jätte­duktiga. Vi borde fokusera mer på att arbeta med alla, män också, genom att titta på strukturer, normer och partiskhet. Jag funderar fort­farande på hur vi ska kunna jobba med detta.

2018 fick IBM Unionens hbtq-pris. Ett av skälen är att ni arbetar aktivt med att stödja medarbetare som genomgått könsbekräftande vård, så kallat könsbyte. Vad är det konkret ni gör?

– Vi har en tydlig process som utgår från medarbetaren och har också skrivit ett whitepaper om vårt arbetssätt. Processen har ingenting med det medicinska att göra utan handlar om att förbereda och utbilda chefen och kollegerna om vad det innebär för dem. Det handlar om att de ska kunna förstå vad kollegan går igenom och ge dem en chans att vara med på resan. Det är ju inte bara individen som påverkas. Alla steg sker i samråd med individen och hen är med på utbildningen om hen vill. Vi ser till att ge svar på alla frågor som kan uppkomma och vi har ett material, till exempel där man får veta att vi alla befinner oss på en skala av maskulinitet och femininitet. Nästan alla brukar förstå det här.

Har du någon konkret metod eller ett verktyg som du vill tipsa om när det gäller att öka inkluderingen på arbetsplatsen?

– Det finns många verktyg man kan använda för att öka medvetenheten och starta en diskussion. Implicit Bias Test från Harvard är ett sådant. Alla har fördomar. Till och med jag som är mångfaldschef.

JENNIE JENSEN

FAKTA MARIE NILSSON

Jobbar som: Nordic Diversity Manager på IBM.

År i hr-yrket: 20 år.

Bor: Norra Stockholm.

Devis: "Tro på dig själv. Klyschigt men sant."

Drömuppdrag: "Att jobba med struk­turer och normer i ledningsgrupper på företag – fokusera inte på minoriteterna som problemgrupper utan på majoriteten."

Hisspitch: "Jag är en erfaren och stark hr- och mångfaldsexpert som innovativt hjälper ledare att arbeta mer inkluderande och på så sätt öka sina vinster på alla plan."

SÅ KOM JAG HIT

1998: Blir anställd på IBM.

2002: Flyttar från IBM i Storbritannien till Sverige.

2006: Går IBM:s ledarutbildning.

2010: Blir erbjuden jobbet som Diversity Leader för IBM Norden.

2018: IBM vinner Unionens pris som ”Bästa arbetsgivare för hbtq-medarbetare”.

2019: Här händer något stort… (det har inte hänt än).


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN