För att läsa denna artikel måste du vara nyhetsbrevprenumerant. Du får samtidigt tillgång till ett urval av premiuminnehållet på sajten. Logga in eller beställ det kostnadsfria nyhetsbrevet och få dina inloggningsuppgifter.
KULTUR. Vilken är den största kostnaden i en organisation? Enligt utvecklingpsykologen Robert Kegan är det medarbetarnas splittrade uppmärksamhet. Men den går att göra någonting åt och samtidigt bygga en så kallad growth culture som hjälper hela organisationen att möta utmaningar på ett bättre sätt.
KULTUR. Att ta lång föräldraledighet kan upplevas som stigmatiserande, inte minst för män. Genom att vidta åtgärder mot detta kan arbetsgivare förbättra engagemang, öka produktivitet och bidra till ett minskat lönegap mellan könen. Det visar en färsk undersökning från den brittiska hr-föreningen CIPD.
KULTUR. "Working 9 to 5, what a way to make a livin'…" Dolly Partons klassiska låt bör kanske skrivas om för 2020-talet. Pandemin har öppnat upp för en ny sifferkombination för kontorsarbetares arbetsvecka: 3-2-2.
LÄRANDE. Under de kommande tre åren ska 120 yrkesgrupper i välfärden få kompetensutveckling, däribland undersköterskor, lärare och socialsekreterare. Pengarna kommer från Omställningsfonden.
Vi på Personal & Ledarskaps redaktion vill rikta ett varmt tack till dig som läser våra artiklar och följer oss i sociala medier. Vi vet att det här året har varit oerhört prövande för dig som arbetar inom hr. Kanske har 2020 varit året då allt mer än någonsin ställts på sin spets, både i arbetslivet och i livet i stort. Nu önskar vi att du får en avkopplande och lugn ledighet så att du får den återhämtningen du så väl behöver.
Ta hand om dig och de dina!
/Redaktionen
SPANING. Våren 2020 innebar en brytpunkt i arbetslivet världen över. Det dödliga coronaviruset lämnade öde kontorslandskap efter sig när miljontals människor fick ta med sig jobbet hem. Inom några månader visade det sig att hemma-kontoret inte bara är en tillfällig lösning på en global viruskris. Arbetsgivare och medarbetare ser nu sin chans att stöpa om själva bilden av arbetet och platsen det utförs på.
KULTUR. Josh Bersin, amerikansk hr-analytiker och ständigt listad som en av världens främsta tänkare inom hr internationellt, anser att transformationen som pandemin lett till har varit omvälvande, men positiv: ”Som en vaccindos i armen när du inte förväntade dig det blev företag digitala, agila och lärde sig bli empatiska lyssnare över en natt.” Nu är han orolig för att återgången till kontoren kommer göra att vi tappar en del av de värdefulla lärdomar som dragits.
SPANING. Hur kommer det se ut på jobbet framöver? Fortsätter vi jobba delvis eller helt på distans? Kommer vi se nya ledarroller som director of remote work? Häng med på resan mot det nya arbetslivet – efter pandemin.
FORSKNING. För en dialog om vad värdet av arbetet är hos just er. Följ upp och värdera arbetsinsatser på nya sätt. Och gå inte i fällan att övervaka distansarbetarna. Det är några av råden från forskaren Calle Rosengren till alla som förändrar organisationen till följd av pandemin.
FORSKNING. Vi har alla olika sätt att förhålla oss till gränsen mellan arbete och fritid. Att förstå olikheterna och anpassa arbetsmiljön är en bra början för att rikta in arbetsmiljöarbetet mot "det nya normala".
FORSKNING. Även om forskningen om distansarbetets effekter är splittrad så finns det en generell sak som visat sig vara betydelsefull: att det finns stöd från arbetsgivare och chefer.
DISTANSARBETE. Det går inte att ge en entydig bild av vad det innebär om distansarbete blir mer vanligt eller till och med permanent efter pandemin. Här har P&L-redaktionen listat en rad tänkbara konsekvenser på båda sidor av vågskålen.
EXPERTEN. Arbetsdomstolen har nyligen avkunnat en dom om avbrytande av en provanställning och skydd mot diskriminering vid föräldraledighet. I Samband med detta har domstolen formulerat en ny prejudicerande princip om förlängande av provanställning. Det skriver vår expert Tommy Iseskog.
GÄSTKRÖNIKA. Alla nordamerikanska bolag som säljer värdepapper ska numer redovisa sitt humankapital. Det vore naivt att tro att det inte inom ett par år påverkar också svenska bolag. Det skriver Mirjam Johansson Grant i sin gästkrönika.
HR TECH. Hr-systemföretaget Cornerstone on Demand har startat ett innovationslabb för ai. Labbet som samlar företagets globala experter inom datavetenskap och maskininlärning ska ta fram ny ai-teknik för hantering av personaldata, kompetenser, utbildning och utveckling.
BRANSCHNYTT. Pulsmätningsföretaget &frankly blir en del av Simployer Group. Genom förvärvet utökar Simployer utbudet av hr-programvaror och kunskapstjänster i Norden.
FORSKNING. Övertro på enkla organisationsmodeller och för lite hänsyn till människorna i organisationen är en orsak till att polisens omorganisation gick fel. Det visar en ny forskning från Södertörns Högskola.
Foto: Chris Montgomery/ Unsplash.
FORSKNING. Om vi fortsätter mixa arbete på distans och fysiskt på kontoret så finns det flera risker att vara uppmärksam på. Maktbalansen i möten förändras när vi deltar på olika villkor, och förutsättningar för lärande försämras. Det varnar forskaren Kristina Palm för.
BRANSCHNYTT. Hibob, företaget bakom HR-plattformen bob tar in en ny investering på 70 miljoner USD eller 592 miljoner svenska kronor. Det meddelade bolaget under gårdagen. Nu är fokus att expandera verksamheten till Sverige.
Elin Malmström och Daniel Edenholm.
DEBATT. Arbetsgivare måste få använda information om medarbetares bakgrund för att kunna arbeta med aktiva åtgärder för mer jämlika löner. Det anser debattörerna som vill att kravet på lönekartläggning ska utökas med ytterligare en diskrimineringsgrund.
DISKRIMINERING.Ett köksbiträde hade utvecklat en könsidentitet som kvinna. Men hon fick inte byta om i damernas omklädningsrum, utan hänvisades till en trång toalett. Facket stämde arbetsgivaren för diskriminering.
DISKRIMINERING. Könsneutrala toaletter, gemensamma omklädningsrum och flera uppsättningar arbetskläder är några förslag på hur flera medarbetare skulle kunna känna sig trygga på sin arbetsplats.
FORSKNING. Vad får oss att sätta igång att jobba, fortsätta att göra det och känna oss nöjda? Genom att kartlägga vilka faktorer som driver arbetet framåt kan motivationen höjas. Det menar forskaren Simon Elvnäs som här ger råd hur chefen kan jobba med så kallade förstärkningsfaktorer under distansarbete.
BRANSCHNYTT. Talentech köper svenska Weekli, som är leverantör av lösning för puls- och medarbetarundersökningar. Talentech breddar därmed sitt erbjudande.
NYHET. Google bryter mot lagen genom att övervaka sina anställda, och flera personer har fått sparken när de försökt organisera sig fackligt. Detta enligt en utredning från den amerikanska arbetsmarknadsmyndigheten NLRB, rapporterar NBC News.
GÄSTKRÖNIKA. Lämna plattityderna. Fundera istället på vad ni som arbetsgivare gör för att man som medarbetare ska känna att det är högt i tak, innovativt, och på vilket sätt ni menar att ni är transparenta. Det skriver Angela Nihlén i sin gästkrönika.
NY BOK. Grunden för att förstå en arbetsplats är att kartlägga personligheterna som arbetar där. För att ge hög arbetsmotivation bör arbetet sedan anpassas efter detta. Det anser Anna Dåderman, professor i psykologi, som nyligen skrivit boken Vem är du?.
DEBATT. Brist på information och test som är långa och krångliga sänker kandidatupplevelsen. Patrik Remann lyfter fram vedertagen kunskap som finns och efterlyser skärpning i branschen.
I sverige har frågan om lönekartläggning på etnicitetsnivå tidigare varit uppe på bordet men utan att det lett till förändringar i diskrimineringslagen. Foto: Shutterstock
Mätning av lönegap och lönekartläggningar är metoder för att reda ut löneskillnader mellan könen. I kölvattnet av Black Lives Matter-rörelsen diskuteras nu om även skillnader på etnicitetsnivå bör kartläggas. I Storbritannien finns ett förslag om ett sådant ethnicity wage gap.
LÄRANDE. Fjälltoppen, hälsokontrollen, tillbakablicken och horisonten. Det är fyra metoder för reflektion som kan vara användbara för att utveckla prestationen.
NY BOK. Ofta förväntas chefen också vara ledare men har svårt att hinna mer än administrativa plikter. Det säger hr -professor Stefan Tengblad som är medförfattare till den nyutkomna boken Chefskap, ledarskap och medarbetarskap.
LÄRANDE. Tidigare forskning har visat att chefer som engagerar sig i medarbetarnas utbildningsinsats får bättre effekt på den. Detta bekräftas i en ny studie där forskarna också listar vilken typ av stöd från chefen som gör skillnad.
PROFILEN. Ett vetenskapligt förhållningssätt, de bästa tänkbara bevisen – och att dra slutsatser. När Astrid Svedérus pratar om hr leds tankarna till både forskning och polisarbete. Så liknar också arbetssätten varandra mycket, menar hon. Bara de bästa bevisen är gott nog.
KULTUR. Arbetsplatsen är död. Länge leve den. Så skriver den amerikanska vd-sajten Chief Executive och listar fem diskussionsfrågor för samtalet om hur arbetsplatsen kan utvecklas för att leva upp till framtidens krav och samtidigt bli en magnet för morgondagens bästa medarbetare.
GÄSTKRÖNIKA. Den snabba acceptansen av digitala möten har gjort det möjligt att bryta traditionellt maktspråk och skapat bättre förutsättningar för jämställdhet, där kompetens, insikt och erfarenhet väger tyngre än kön. Det skriver vår gästkrönikör Peter Näslund på advokatbyrån DLA Piper.
REKRYTERING. Vill ni bredda er talangpool? Erbjud mer flexibilitet och använd ett könsneutralt språk. Så gjorde ett brittiskt försäkringsbolag och fick många fler kvinnliga kandidater och fler kvinnor till höga chefsposter.
LÄRANDE. Räkna med att pandemin och den tekniska utvecklingen ökar trycket på lärande. Det är budskapet i rapporten The Future of Jobs Report 2020 från World Economic Forum. Här får du veta vilka de mest eftertraktade kompetenserna är de kommande fem åren.
REKRYTERING. Rekryteringsföretaget TNG genomför just nu en digital enkätundersökning för att ta reda på hur vanligt det är att rekrytering sker fördomsfritt i Sverige.
KRÖNIKA. Att lovorda är lätt. Att vara kritisk är svårare i ett tidevarv marinerat i tanken om positiv förstärkning. Det skriver vår krönikör Linus Jonkman som lyfter fram kritikerna som de sanna optimisterna.
ENGAGEMANG. Hur får man med sig alla på en strategisk förändringsresa? Och hur ser man till att medarbetarna kan fortsätta komma till jobbet med energi och lust längs vägen? Vi har frågat de som provat och prisats för att ha lyft medarbetarnas engagemang mest av alla. Häng med till Almi.
NYHET. Det så kallade slöjförbudet i Skurups kommun är inte förenligt med diskrimineringslagen, anser Diskrimineringsombudsmannen (DO).
FORSKNING. Årets hr-forskningspris från Sveriges Hr-förening går till Rebecka Cowen Forssell. Hennes forskning visar hur mobbning sprider sig i den digitala miljön och vilka som utsätts mest: fler personer i chefsposition och fler män än kvinnor. Här återpublicerar vi den intervju som vi gjorde med Rebecka Cowen Forssell i samband med att avhandlingen kom ut.
EMPLOYER BRANDING. Socionomer tillhör en av de grupper som offentlig sektor har svårt att rekrytera. En ny studie visar också att det är svårt att behålla dem. Skälen är hög arbetsbelastning, bristande ledning och oro inför ständiga omorganisationer.
LÄRANDE. Världens företagsledare saknar verktyg för att ta fram strategier för att höja värdet av den samlade kompetensen i organisationen. Det visar rapporten The Future of Jobs Report 2020 från World Economic Forum.
REKRYTERING. Göteborgs stad kan behöva utreda sina anställningsrutiner, rapporterar Sveriges Radio. Detta efter att det uppdagats minst tre fall där kommunanställda haft kopplingar till kriminella nätverk eller islamistisk extremism.
ARBETSMILJÖ. Att vi påverkas av den miljö vi befinner oss i har vi vetat länge men den senaste årens framsteg inom hjärnforskningen ger förklaringar till varför. Arkitektur och design hjälper oss att bli mer produktiva och kreativa. Det säger neurodesignern Isabelle Sjövall som nyligen gett ut boken Designfulness – Så revolutionerar hjärnforskningen hur vi bor, arbetar och lever.
PROFILEN. Lotta Stern är sociologen som inte hukar för ämnen som uppfattas som kontroversiella. I sin forskning har hon kritiserat alltifrån genusvetare som ignorerar biologiska förklaringar till könsskillnader, till att kollektivavtal får en negativ påverkan på lönesättningen.
KRÖNIKA: Numera klarar jag knappt av att orka lyssna när någon för 135:e gången klämkäckt säger att vi ”ställer inte in – vi ställer om”. Snart ställer jag inte upp längre. Jag tyar inte ännu ett flåshurtigt möte med näshår i närbild och yuccapalmer i bakgrunden skriver vår krönikör Anna Dyhre.
NY BOK. Reglerna kring det systematiska arbetsmiljöarbetet räcker inte om ansträngningarna ska få effekt på riktigt. Det menar forskarna Ulf Johanson och Emmanuel Aboagye som i sin senaste bok Bättre hälsa på arbetsplatsen lyfter fram ett kompletterande frågebatteri.
LEDARSKAP. Är ledarskap på distans en motsägelse? Det var rubriken för ett panelsamtal under årets digitala upplaga av den internationella ledarskapskonferensen Global Peter Drucker Forum. Under seminariet diskuterades ledarskap i det nya arbetslivet där fler jobbar helt eller delvis på distans. Här har vi samlat de viktigaste medskicken från panelsamtalet.
REKRYTERING. Från 2021 behöver arbetssökande till Linköpings kommun inte längre skicka med ett personligt brev. Målet är en snabbare och mer fördomsfri rekryteringsprocess.
TEMA. Är learning agility verktyget som ska ge snabbfotade talanger? Eller är det gammal skåpmat i ny förpackning? Lovande koncept, anser experterna men pekar på att forskningen ännu är mager.
TEMA. Vad gör du när du inte vet vad du ska göra? Medarbetare som kan svara på den frågan är hett eftertraktade av många. Learning agility anses mäta förmågan, men än saknas både en enhetlig definition och gedigna studier, menar forskarna.
TEMA. Anders Sjöberg är docent inom organisations- och arbetspsykologi och lektor på Stockholms universitet och Sara Henrysson är leg. psykolog och specialist inom organisationspsykologi och granskare av test som certifieras via De Norkse Veritas. De ger här fem råd till dig som funderar på en investering i ett nytt verktyg.
TEMA. Inkubatorprogrammet på Handelshögskolan i Stockholm testar teamens learning agility. Data från testresultaten sparas för att studera hur det går för teamen i framtiden. – Vi vill se vad som bygger en framgångsrik entreprenör, säger Julia Delin, vd på SSE Business Lab.
TEMA. I en omvärld som förändrar sig snabbt blir det alltmer viktigt för hr att snabbt kunna ställa om för att kunna hjälpa organisationen att anpassa sig. Det anser företaget Assessio som i en studie nu undersökt hur förändringsbenägen den svenska hr-branschen är.
DEBATT. På samma sätt som vi ersatt tungt och farligt kroppsarbete med mekaniska lösningar låter vi nu avancerade algoritmer avlasta kognitivt arbete. Men det behövs ett ökat engagemang för den ”nya medarbetaren”. Ai kommer att samarbeta med avlönade anställda och forma effektiva team skriver debattören.