Årets hr-chef: Alla beslut måste tas med hjärna och stort hjärta


2020-03-24 - INTERVJU Tidningen Chef utser varje år Årets hr-chef. I år blev firandet inställt på grund av den pågående coronakrisen. P&L fick tag i vinnaren på telefon. Möt Ida Troive, hr-chef på Parks and resorts och Gröna Lund.


Ida Troive, hr-chef på Gröna Lund och Parks and resorts är Årets hr-chef. Foto: Karina Ljungdahl.

Vad tycker du kännetecknar ett gott ledarskap?

- För mig handlar gott ledarskap om att man är intresserad av medarbetare och att man har ett öga för vilken typ av stöttning och inspiration olika medarbetare behöver. Att man är autentisk, ärlig och menar det man säger. Att våga säga de tuffa sakerna och vara bra på att framhäva de bra sakerna. Man kan inte vara expert på allt utan måste omge sig av de som är experter. Annars hinner man inte vara chef och komma med ny inspiration. Att sitta i detaljer, det går inte.

Vi är inne i den värsta prövningen i arbetslivet på länge i och med corona. Hur påverkar det här dig och din organisation just nu?

- Det påverkar just nu främst alla de härliga säsongare som är så viktiga för oss. Det är unga människor som vi visat oss vårt förtroende genom att ta sin första anställning hos oss och dem måste vi ta hand om. Vi måste informera och visa omtanke. Alla beslut måste ta med hjärna och stort hjärta. Sedan är det viktigt att alla chefer och medarbetare visar omtanke mot varandra.

Hur ser din hr-organisation ut?

- Jag har en hr-organisation i alla fyra parker (Gröna Lund, Kolmården, Furuviksparken samt Skara Sommarland) plus en central hr-avdelning med en akademi där vi bland annat sköter rekryteringen, medarbetarkommunikation och utbildning för att stötta de lokala hr-avdelningarna.

Vad är du mest stolt över i ditt jobb, förutom dina kolleger och medarbetare?

- Jag är stolt över att vi lyckas vara en proffsig arbetsgivare som följer alla lagar och regler och samtidigt vågar vara lekfulla. Den kombinationen kommer naturligt när man jobbar med upplevelser som vi gör. Jag är också stolt över att vi på hr har fått så stort utrymme att ta in så innovativa saker och visa vad hr kan göra för affären. Vi är med och bidrar till samhället genom att vara en stor ungdomsarbetsgivare, vi banar väg för nya ledare och driver flera mångfaldsprojekt.

I juryns motivering så nämns det att ditt ledarskap är innovativt. Kan du berätta om hur du är innovativ på jobbet?

- Det var till exempel en medarbetare som sa lite på skoj, kan vi inte ha slutintervjuerna i linbanan på Kolmården? Så då bestämde vi det. Jag försöker också ha spaningar för mig och personalen. Minst en gång i månaden skickar jag ut exempel på hur andra gör. Vi måste ha ett nyhetsflöde in i organisationen, annars blir det så lätt att vi bara tittar på det vi själva gör. På senaste hr-konferensen fick alla ha med varsin egen spaning om något man är intresserad av och föreläsa i en minut. Det blev mycket nyheter kring onboarding men också exempel från andra länder för hur man gör för att få in en större blandning på chefsnivå. Dessutom fick vi mycket spaningar kring friskvård.

Du är en relativt ung hr-chef (34 år), berätta om din karriärväg!

- Jag har alltid tyckt om att vara i händelsernas centrum. Jag är gammal elevrådsordförande och har hållit på mycket med segling och seglarskola. Efter gymnasiet och en massa olika jobb inom bland annat förskola och restaurang så började jag plugga hr i Umeå. Där hade jag praktik på Scandic. Sedan fick jag en rekommendation om ett fyra månader långt rekryteringsuppdrag på Gröna Lund, det var 2010. De blev inte av med mig, 2013 blev jag hr-chef på Gröna Lund och i höstas blev jag hr-chef för hela koncernen.

Varför valde du att jobba med hr?

- Det var en ren slump. Min bästa kompis skulle plugga hr i Linköping och jag blev inspirerad. Det passar mig väldigt bra. Jag älskar kombinationen av lagar och regler och att få vara innovativ inom ramarna för det och se till så att folk har det bättre på arbetet.

Har du några förebilder?

- Ja framför allt inom min egen organisation, folk som är proffsiga och har koll på läget. Alla duktiga chefer som förstår att man måste ta hand om sin personal och organisation. Jag gillar folk som har hög moralisk integritet. I dessa tider imponeras jag av alla inom sjukvården.

I år, liksom alla andra år, ska ni gå från 430 till 3600 medarbetare under högsäsong. Vilka blir utmaningarna i år?

- Det positiva är att vi har allt fler som vill komma tillbaka till oss. Vi ser de många återvändarna som ett bra betyg för oss som arbetsgivare. Hur Sverige och resten av världen behöver agera nu i samband med corona är högst upp på min agenda. Vi måste fortsätta bedriva ett bra ledarskap. Vi har redan tagit fram en lösning för videorekrytering och även utbildning på video. Både för att kunna skala upp och dels för att trygga de som är på plats. Vi har legat i startgroparna med detta redan innan, men nu skyndas det på. Sedan är det ju så att vi sysslar med gästmöten och då vill ju vi träffa våra kandidater och visa dem vad ett bra gästmöte är.

När är det roligast att vara hr-chef?

- När man kommer på ett problem och löser det, ibland själv men oftast tillsammans med kloka kolleger. Det kan gälla allt från att vi nu snabbt behöver komma igång med videorekrytering eller hur vi kan organisera en avdelning mest effektivt. Hur vi kan få bättre hälsa på arbetet och få friskare medarbetare, lägre sjukfrånvaro och att engagera medarbetarna i digitala verktyg. Det känns som att vi är inne i det mesta nu som gäller affären. Det får man väl tacka hela hr-Sverige för. Vi har varit duktiga på att visa vad hr kan bidra med till affären. Hr-chefer tar mer plats idag och vi inom hr har gjort en stor förflyttning. Om vi tittar på vår restaurangskola till exempel så är det ett bra exempel på hur vi lyckats kombinera affärs- och samhällsnytta. Vi hade svårt att hitta rätt och utbildad personal, så vi öppnade en egen restaurangskola dit vi tog in människor som annars stod långt från arbetsmarknaden.

När är det svårast att vara hr-chef?

- När jag behöver ta tuffa beslut kring individer. Det är tufft med rehab och om någon inte mår bra på arbetsplatsen.

Vilken roll tar du i ledningsgruppen?

- Jag tar en roll som visar att man kan vara proffsig men också ha kul. Jag är mig själv på samma sätt som jag är med min egen personal eller hemma. Jag bidrar till ett öppet och härligt klimat som gör att andra vågar säga vad de tycker och jag är uppmuntrande till när folk gör bra grejer. Men jag kan även fatta tuffa beslut utan att vara velig med var jag står. För personalens bästa.

Vad vill du ge för råd åt mer juniora hr-proffs som vill gå i dina fotspår?

- Jobba i en organisation som uppmuntrar att du får utveckla dig. Omge dig med bra personer och bra chefer och våga vara ödmjuk för det du inte kan. Säg vad du är bra på och vad du behöver hjälp med.

JENNIE JENSEN

Juryns motivering:

"En chef som under en längre tid har gjort kultur, värderingar och samhällsnytta till affärsnytta på ett nytt, attraktivt och flexibelt sätt. Hen har skapat nya och inspirerande sätt att visa vägen för andra inom ett i allra högsta grad aktuellt område. Många vittnar om en lösningsorienterad, nytänkande och autentisk ledarstil som uppskattas av ledningen såväl som av de anställda. Denna ledare kombinerar det mänskliga med det affärsmässiga vilket adresserar några av de viktigaste utmaningarna i samhället just nu."

I juryn medverkade Katarina Berg, hr-chef Spotify, Fredrik Wetterlundh, senior partner, Lake Lefroy, Cecilia Lundin, hr-direktör Telia, Mattias Bolander, nordenchef, Workday och Rutger Carlheim Gyllenskiöld, Experis.

Övriga nominerade var Anna Sävinger Åslund, svp Human Resources på Essity och Margareta Jensen Dickson, Head of people Stena Line.


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN