”Vi behöver avdramatisera omställning”


2019-11-13 - Hon är juristen och förra hr-direktören som nu axlar rollen som vd för Sveriges största omställningsorganisation, Omställningsfonden. 1,1 miljoner medarbetare i kommuner, regioner och kommunala bolag omfattas. Livslångt lärande och proaktiva åtgärder är två av de frågor som Eva Wikström brinner för.

Grattis Eva Wikström, ny vd för Omställningsfonden. Vad lockade dig med tjänsten?

– Jag har alltid gillat samhällsnytta och brunnit för kompetensutveckling och omställningsfrågor. Jag tycker om den svenska modellen och är glad att jag fått det här uppdraget efter många år i branschen.

Hur har du arbetat med omställning tidigare?

– Bland annat på Civilingenjörsförbundet med byggbranschen på 1990-talet. Då var det mycket neddragningar och uppsägningar. Under min tid i landstinget hade vi en arbetsbrist 2008 med varsel av 200 anställda.

Har du några käpphästar i omställning?

– Det är viktigt att vidta åtgärder ­tidigt i processen och att kommunicera, oavsett om det handlar om omställning i en anställning eller om en neddragning. Jobba tillsammans med parterna och grunda allt i en långsiktig kompetensplan.

Vilka blir dina viktigaste fokusområden i Omställningsfonden?

– Att utveckla verksamheten för att möta behoven i välfärdssektorn. Parterna är just nu inne i förhandling om ett nytt omställningsavtal, så det är ett spännande skede. Fokusområdet är livslångt lärande och omskolning i karriären. Vi gjorde nyligen en Sifo-undersökning som visar att 67 procent i åldrarna 18–29 år tror att de kommer att byta karriär under sin ­yrkesverksamma tid. Därför behöver vi jobba med kompetensutveckling både på individnivå och på organisatorisk nivå. Man måste kunna vidareutbilda sig och byta yrke i högre ålder, och vi behöver avdramatisera omställning.

Du har just lämnat tjänsten som hr-direktör i Region Uppsala. Vad tar du med dig?

– Det har gett mig insikt om komplexiteten i verksamheten och i hr-­arbetet. Man måste ta med verksamhetsperspektivet i de processer man sjösätter och ta hänsyn till verksamhetens behov. Dessutom behöver man involvera facken, de är fantastiska parter.

Vad har varit din mest lärorika motgång?

– Kompetensförsörjningsprocessen i Region Uppsala som också är en av mina största framgångar. Den plan vi kom med ovanifrån fick inte gehör. Vi hade för lite förståelse för verksamheten. Vi funderade på om det fanns ett bättre sätt och landade i en enkel ­excelmodell där cheferna fick skatta sitt kompetensbehov med en trafikljusmodell och sedan diskutera samt föreslå kompetensförsörjningsåtgärder på olika nivåer i organisa­tionen. På så vis lyckades vi samla åtgärderna som vi såg var väsentliga för att klara kompetensförsörjningen. ­Modellen blev framgångsrik internt. Dessutom har andra regioner samt kommunerna i Uppsala län börjat ­använda den.

Vilka är dina bästa råd till någon som vill göra karriär inom hr?

– Var omvärldsorienterad. Då kan du vara ett stöd på lång sikt. Var nyfiken och utvecklas, våga gå vidare och fylla på hos andra arbetsgivare även om du trivs där du är. Fundera på: Vad mer är jag nyfiken på?

JENNIE JENSEN


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN