De valde bort ai när de skaffade rekryteringsrobot


2018-12-03 - När Wise Professionals skulle skaffa en rekryteringsrobot valde de medvetet en som inte är ai. ? När roboten hjälper oss med ­administrativa delar som den är ­expert på kan vi lägga mer tid på det vi människor är experter på: mötet med våra kandidater, säger Boel Sjöstrand, vd på Wise Professionals.

Wise Professionals senaste medarbetare, roboten Glenn, är i full färd med upplärning och väntas göra sina första arbetsdagar efter årsskiftet.

– Vi ser på Glenn som en digital ­kollega som behöver en bra onboarding och en personlig utvecklingsplan. Hen har stor potential att lära sig, ­säger Boel Sjöstrand.

Glenns roll är att göra arbetsupp­gifter som är administrativt tunga och som inte innebär att prata med människor. Det kommer att handla om att gå igenom urvalsfrågor och hantera repetitiva arbetsuppgifter, som att skicka data mellan olika system. Förhoppningen är att Glenn ska hjälpa till att skapa arbetssätt som bidrar till ännu mindre risk för fördomsfull ­rekrytering och mer tid för personliga möten.

– Glenn kommer att kunna göra dessa uppgifter mycket mer effektivt och med mindre risk att något blir fel. Dessutom blir Glenn en väldigt hållbar medarbetare, säger Boel Sjöstrand.

Även om Glenn i första hand är anställd för att göra administrativa uppgifter handlar satsningen också om att utforska teknik och vara med och påverka teknikutvecklingen.

– Vi vill utforska hur robotar kan bli ett hjälpmedel. När kan vi haka på tekniken och när kan vi inte göra det? Vi får inte bli drabbade av tekniken utan vi behöver vara med och styra den. Vi behöver ta ansvar för att leda teknikutvecklingen åt det håll vi vill, säger Boel Sjöstrand.

ELSA FRIZELL


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN