Hallå där, Ali Alabdallah...


2018-09-14 - ... journalist och författare till ­boken Nytt jobb i nytt land.


Varför har du skrivit boken?
– Jag såg ett stort behov av information till nyanlända om hur man kommer in på arbetsmarknaden. En bok som utgår ifrån de nyanländas perspektiv och deras föreställningar om arbetsmarknaden och som svarar på deras frågor. Tanken är att boken ska motivera och coacha dem hur man kan lära sig språk, knyta kontakter och skaffa sig utbildning. Som nyanländ har man mycket frustration och oro för framtiden.
Vad är de viktigaste nycklarna för att komma in på svensk arbetsmarknad?
– Att kunna språket, att ha kontakter och kompetens. Men den största utmaningen finns i de rädslor och fördomar som finns hos arbetsgivarna.
Vad är din erfarenhet?
– Att svenska arbetsgivare inte vågar anställa för att de är rädda att den nyanlända inte ska passa in, och att det ska ge konflikter för att hen inte kan sociala koder och har andra värderingar. Men jag vill med boken visa hur mycket svenska arbetsgivare har att vinna på att anställa nyanlända. ­Arbetsgivare behöver våga ta emot dessa kompetenser, och även om det kan kosta i tid så kan vinsterna vara större än man kan ana. Som Bashar Mustafa, som bidrog till att dubbla omsättningen för Mora Kniv ­genom att möjliggöra försäljning till en arabisk marknad.
Ali Alabdallah kom till Sverige 2013 som flykting från ­Syrien. Han jobbade tidigare som journalist och författare i Syrien och i dag som kommunikatör på länsstyrelsen i Skåne.
Nytt jobb i nytt land av Ali Alabdallah. Utgiven av ­Komlitt.
Boken utgår från nyanländas perspektiv på arbetsmarknaden och riktar sig till alla som arbetar med integrationsfrågor.


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN
#9