Han lägger hr på hyllan för att avlasta vården


2020-03-30 - Christoffer Dolk har tillfälligt satt hr-karriären på paus. Sedan en dryg vecka är han tillbaka på sitt tidigare jobb som undersköterska för att i corona-krisen avlasta i vården. - Jag tog kontakt med mina gamla chefer och tog första bästa jobb. Det är ett pressat läge och finns mycket att göra.


"Vi är alla beroende av undersköterskor" Det säger Christoffer Dolk som mitt i corona-krisen tillfälligt lagt hr-karriären på hyllan. Här är Christoffer Dolk med en kollega. Foto: Privat.

Christoffer Dolk har arbetat drygt ett år som rekryterare i Linköpings kommun. Det var hans första jobb inom hr och när vikariatet var över tog han sina sista högskolepoäng och har rest en del. När corona-krisen växte kände han att han ville göra en insats. Han åker nu som timvikarie mellan två uppdrag, ett inom LSS och ett som operationsundersköterska, områden där han tidigare arbetat i flera år.

- Det kommer garanterat bli mer än heltid, framför allt när folk blir sjuka, säger Christoffer Dolk.

För fem dagar sedan skrev Christoffer Dolk ett uppmärksammat inlägg på Linkedin. Där beskriver Christoffer Dolk hur han möttes av hånfulla kommentarer då han beslutade sig för att återigen kliva i undersköterskekläderna.

- Någon tyckte det var lustigt att jag gick tillbaka till vården efter att ha pluggat i tre år. Jag fick kommentarer som "Fy fan för att torka skit, har inte du pluggat vidare?” eller "Hur kan en tjänsteman gå tillbaka till vården?” Det fick mig att skriva inlägget. Jag vill visa genom ett gott exempel att även en tjänsteman kan släppa prestigen och ta ansvar i en pressad situation.

Inlägget landade väl. Det har just nu setts av över 280 000 personer och mer än 500 har kommenterat på det.

- Jag har fått så mycket kommentarer, fina ord och cred till vården. Jag blir verkligen berörd av hur mycket kärlek jag fått. Det är helt makalöst. Det var inte tanken att så många skulle läsa det, jag var glad om mitt nätverk skulle se det.

Christoffer Dolk hoppas att corona-krisen innebär att fler organisationer förstår att de måste vara förberedda på det värsta och skaffa sig både en plan B och ibland till och med en plan C. För egen del ser han framför sig en fortsatt hr-karriär inom rekrytering, teamutveckling och samarbete, något han säger sig se fina exempel på just nu i vården.

- Nu samarbetar vi extremt bra och prestigelöst i vården. Man bara uppskattar alla som är där och hjälps åt och gör vad man kan. Det kommer jag ta med mig framåt: att vi alla är lika viktiga. Vi strävar efter samma sak. Det måste vi försöka förmedla.

Personligen hoppas han att den här krisperioden kommer att uppvärdera undersköterskornas roll.

- Vi är alla beroende av undersköterskor. Om hela maskineriet ska fungera så behövs varje kugge. Tar man bort en kugge stannar kanske maskinen. Prestige hindrar samarbete och det gör att inte alla kompetenser tas tillvara. Jag tror att många kommer lära sig av den här katastrofen och att yrkesgruppen undersköterskor kommer värdesättas mycket högre.

JENNIE JENSEN


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN