Hon hjälper företag att attrahera unga talanger 


2018-09-05 - Var tydlig med era förväntningar, gör något åt ert trista kontor och var öppen för att även unga kollegor har något att komma med. Anna Johansson hjälper företag att bli mer attraktiva för yngre medarbetare.


Hur kommer det sig att du började jobba inom hr?

– Jag började extrajobba som team-­ledare när jag var 17 år, och i samband med det blev jag mycket intresserad av ledarskap och vad som får ett team att prestera.

Vad har haft störst betydelse för din karriär?

– Jag hade turen att få börja jobba på ett av världens bästa företag, Ung Omsorg. Jag tog mycket initiativ, vågade berätta vad jag tyckte och jag såg mycket förbättringspotential. Mina chefer lyssnade på mig och gav mig en otrolig frihet att kunna ändra och bygga upp företaget. Jag jobbade som högsta chef för hela verksam­heten under fem år.

Varför startade du din egen konsultverksamhet?

– Jag har verkligen passion för utveckling: människors, verksamheters och min egen. Eftersom jag har varit högsta chef för en verksamhet med cirka 1 000 unga medarbetare har jag unik expertkunskap för vad som krävs för att leda unga. Det här är ett område som jag hoppas kunna hjälpa många företag med.

Hur får vi unga talanger att trivas och stanna kvar länge?

– Var tydlig med vilka förväntningar du som chef har och vad tjänsten kräver. Det är viktigt att som ny förstå sin bit i pusslet och också förstå kon- sekvenser om förväntningarna inte efterlevs. Se till att det verkligen finns tid och utrymme för chefen att ge mycket feedback och återkoppling. Det här ska vara en del av lednings­systemet så att feedbacken kan ske på ett strukturerat sätt. Satsa på att coacha mycket så att det byggs upp självständiga medarbetare i verksamheten. Medarbetare ska kunna ta eget initiativ och inte vara beroende av dig som chef. Jobba med grunden i teamet, det är otroligt viktigt för unga medarbetare att känna tillhörighet och att det är roligt att gå till jobbet. En del yngre medarbetare tänker att ”gräset är ­grönare på andra sidan”. Skippa Jante och lyft verkligen upp alla fantastiska förmåner som medarbetaren får genom att jobba hos er. Be gärna medarbetarna jämföra er med andra arbetsgivare. Och låt inte alla förmåner vara tillgängliga direkt. ­Skapa en utvecklingsplan med tydliga nivåer.

Vilka misstag gör arbetsgivare när de gäller att attrahera och behålla unga talanger?

– Att ge en falsk bild under rekryteringsanförandet. Exempelvis lova mer än man kan hålla. Att arbetsgruppen som redan finns inte är välkomnande och uttrycker något liknande med ”jag tänker inte ta råd från någon som är 23 år”. Att ha en riktigt tråkig arbetsplats… Tänk grått golv, vita väggar, en krukväxt som borde ha bytts ut för länge sedan, hurtsar och skrivbord i träfaner, urtvättade gardiner och en kontorsstol med nötta kanter. Tycker det är viktigt med titlar och ­använder sig av härskartekniker. Chefen är inte tillgänglig och kan inte heller svara på frågan ”varför”.

Vad har varit tuffa utmaningar i din karriär?

– Att få människor att lita på mig, min förmåga och min kunskap trots att jag är ung. Det är fortfarande en ut- maning. Jag brukar säga att min mentala ålder är 45 år och min mentor som är 76 brukar tycka att vi ligger på ungefär samma nivå…

Karriären i korthet

2012 - Börjar jobba som utvecklings- och verksamhetschef hos Ung Omsorg

2013 - Tar examen i psykologi med inriktning arbets- och organisationspsykologi från Lunds universitet

2016 - Utbildar mig till coach

2017 - Projektleder ett integrationsprojekt mellan Friskis & Svettis Stockholm och SFI

2018 - Avslutar min anställning och blir egenföretagare på heltid

Om Anna Johansson:

Position i dag: Egenföretagare som konsult, coach och föreläsare.

Ålder: Blir 27 i höst.

Familj: Sambo Patrik.

Mitt senaste telefonsamtal: Ringde en samarbetspartner för att stämma av läget.

Kommer just från: Har tränat inför ett föredrag med min ­retorikcoach.

JENNIE JENSEN


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN
#9