Hon får 100 000 kronor för att studera nyttan med AI för hr


2019-11-20 - Årets Pause-stipendiat är utsedd. Det blir Camilla Häggroth som ska undersöka hur AI kan användas inom hr-funktionen för att bidra till en positiv organisationsutveckling.

Camilla Häggroth är till vardags hr- och hållbarhetschef på Fonus Group där begravningsbyrån Fonus och juristbyrån Familjens Jurist ingår. Hon kommer att använda stipendiet för studier om hur AI kan användas konkret inom hr-funktionen. Bland annat handlar det om att med hjälp av AI kunna säkerställa större precision i rekryteringen och att designa vidareutbildning för redan anställda.

- Vi är nordens största humanjuridiska byrå och hela juridikbranschen står inför stora förändringar. Yrket jurist kommer att förändras i och med automatiseringen. Därför ska jag studera hur urvalet kan ske med mer precision genom fler algoritmer och datapunkter samt genom prediktiv analys ta ombord de som vill digitaliseras i sitt yrke.


Camilla Häggroth. Foto: Jens Reiterer.

För att lyckas med det målet ska Camilla Häggroth samarbeta med specialister inom AI och psykometri, två områden där det redan i dag finns mycket forskning.

- Det nya blir att gifta ihop det. Jag har jobbat med hr i 20 år och har längtat efter att tekniken ska bli tillgänglig. Nu finns möjligheten! Jag hoppas kunna dra relevanta slutsatser som går att generalisera till andra kunskapsintensiva organisationer.

Camilla Häggroth ska studera vid Ashridge Hult Business School i Storbritannien. Tanken är att undersökningen som Camilla Häggroth ska göra under stipendietiden ska bilda stommen i hennes doktorsavhandling. Studierna påbörjas under december 2019 och ska slutredovisas i form av en stipendierapport i början av april 2020. Kort därefter kommer rapporten bland annat att publiceras på stiftelsens webbplats.

– Konkurrensen om stipendiet var stor i år, men vi är övertygade om att Camilla är rätt stipendiat. Hon är vetgirig, har rätt bakgrund och det personliga drivet för att ta sig an årets fokusområde Artificiell Intelligens. Vi delar dessutom Camillas syn på hur AI och digitaliseringen i stort öppnar upp ett helt nytt perspektiv på både rekrytering, uppföljning, analys, ledarskap och lärande. Det säger stiftelsens ordförande Björn Lundberg i ett inlägg på stiftelsens sajt.

Om Pause

Stiftelsen Pause delar årligen ut Sveriges största stipendium inom hr och ledarskap. Syftet är både att bidra till stipendiatens personliga utveckling och att ge andra intresserade ökade kunskaper om aktuella hr- och ledarskapsämnen. Sedan starten 1982 har stiftelsen delat ut 44 stipendier.

JENNIE JENSEN


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN