IF Metall Sörmland: I de här lägena är man sig själv närmast


2019-11-05 - Oro är givet vid stora varsel. IF Metall, som är det fack som drabbats hårdast i Eberspächers fall, hade gärna sett ännu mer tydlighet i kommunikationen.

Varslet på Eberspächer blev en smäll både för kommunen och för IF Metall som är det fackförbund som har flest varslade medlemmar. Det berättar Dan Söderqvist, ordförande för IF Metall Sörmland.

I början fanns det mycket oro bland medlemmarna.

– Det blir mycket surr, mycket rykten och så. Någon säger något och det blir en hönsgård av en fjäder. Då får klubben ta mycket. Jag försökte vara där och lyssna och rätta till information som blivit fel. Klubben som har förhandlat har inte mått bra heller. Det är jobbigt att veta att någon ska få gå hem och så vet man om deras privata situation.

Flera av dem som nu mist sina jobb är, som Dan ­Söderqvist uttrycker det, duktiga yrkesmänniskor men kan inte svenska. Det gör att de får svårare att få ett nytt jobb, inte minst av arbetsmiljöskäl, eftersom de behöver kunna läsa skyddsinstruktioner. Trots att medlemmarna har erbjudits svenskundervisning via Campus Nyköping har intresset, till Dan Söderqvists förvåning, varit svalt.

– Man tror kanske att det ordnar sig ändå. Det verkar vara så bland dem vi pratar med. Vi är väl så som människor, vi vill inte ta till oss förrän det är ett faktum.

Av dem som redan lämnat är många fortfarande ­arbetslösa men flera har också fått nya jobb.

– En del av dem som förlorar jobbet stannar inte tiden ut, eftersom de inte har fått något extra för det. I de här lägena är man sig själv närmast. Kompetent yrkesfolk är attraktivt. Ju högre upp man kommer i kompetensskalan, desto snabbare drar man, säger Dan Söderqvist.

På det hela taget tycker han att samarbetet med kommunen och företaget har fungerat väl men kommunikation och information är de områden som kunde ha varit tydligare.

– Information till medlemmar måste vara skriftlig så att alla läser samma sak. När vi har haft möten så har alla inte varit där och har man då problem med språket så blir det lätt tokigt.

JENNIE JENSEN

Läs mer:

Del 1: De slöt upp när storvarslet slog ner

Del 3: Samverkansgruppen: "Vi gav varandra draghjälp"


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN