Jag startade företag av misstag


2018-01-29 - Desirée Rova startade ett handelsbolag för att fylla ut sitt cv och visa på ambition. Sedan började kunderna ringa och ville ha hjälp.


– Det var inte alls meningen att jag skulle driva egen verksamhet. Sju år senare är det hela mitt liv, säger hon och skrattar.

Många jobbar först många år med personalfrågor och har sedan interimsuppdrag som hr-konsulter.

– Jag har inte den traditionella bakgrunden. Hr har dåligt rykte och det tycker jag är tråkigt. Det borde vara lika självklart att ha någon som arbetar med hr som en redovisningskonsult.

Hon anser att det kan vara skuldbelagt att prata om personal- och ledarskapsfrågor eftersom det handlar om att blotta brister. I stället för att prata om hr skapade hon en innovation.

– Jag började tala om ett verktyg, huvudvärkstabletten för kunden.

Under en period gjorde hon fem kundbesök om dagen, fem gånger i veckan, för att alla skulle känna till henne. Sedan nischade hon in sig på att arbeta med vd:ar.

Som hr-konsult gäller det att våga synas och ta plats.

– Jag hade scenskräck innan, men nu föreläser jag 90 procent av min tid, berättar hon.

Hr är brett och det gäller att välja det område man tycker är roligast.

– Man är inte hållbar i längden om man inte gör saker man tycker är roligt. Det gäller att hitta rätt målgrupp och rätt erbjudande.

Desirée Rova säger att det är viktigt att tacka nej till uppdrag som ligger utanför ens område för att bygga sitt varumärke och trovärdighet.

– I mitt fall var det mina kunder som såg vad som kunde bli min nisch. Det jag satt på fritiden och nördade ner mig i trodde jag inte att jag kunde ta betalt för.

Vissa konsulter säljer böcker men hon tror att det blir allt viktigare att hitta nya tekniska lösningar för hr och hitta skalbara tjänster.

Som kvinna och ung har hon mött fördomar men nu vänder hon det till sin fördel.

– En del har sagt ”lilla gumman, vad vet du om ledarskap?” men när jag ger dem svar på tal blir de tysta och inser att de har förutfattade meningar.

Hon kan däremot sakna att kunna stanna hemma vid sjukdom eller att ta sig ledigt med gott samvete.

– Tänk dig att vara anställd och kunna vara sjuk en hel vecka och stänga av telefonen. Men nästa tanke är: Då skulle jag behöva gå till det där tråkiga jobbet sedan. Det går inte.

Desirée Rova

• Driver Umeåbaserade hr-företaget Personalexperten och har varit konsult i sju år.
• Ligger bakom hr-verktyget Myneeds som utvecklats i samarbete med forskare vid Umeå universitet. Verktyget används för att kartlägga vilka behov som är starkast hos individer och hur det påverkar en kontext. Verktyget fick innovationspris via Vinnova 2013.

IDA KARLSSON


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN