”Känn glädje även
i tuffa situationer”


2018-02-26 - SÅ KOM JAG HIT. Hon blev prisad i Human Growth Award 2016 för sitt arbete på Arla och arbetar nu för att göra Billerud Korsnäs till en mer känd arbetsgivare. Paulina Ekwall gillar förändring och säger sig vara en krävande chef. Ledstjärnor? Mod och humor!


Hur kom det sig att du började jobba inom hr?
– Jag hade bestämt mig för att plugga ekonomi men mitt första jobb, som jag fick i London, blev inom hr och då kände jag att människor är roligare än siffror och att jag har fallenhet för det, så jag åkte hem och läste personalvetarlinjen i Lund.

Vad har haft störst betydelse för din karriär?
– Det har varit en mix. I grunden har jag min utbildning och sedan har jag haft flera mycket bra chefer som utmanat, stöttat och trott att jag klarar av saker som jag kanske inte själv trott att jag skulle klara. Nätverket jag fick 2006 under mitt Ruter Dam-år har hjälpt mig, vi peppar och hejar på varandra. Helt avgörande har också stödet från min man, mina barn och min mamma varit. De har hurrat och sagt att detta är viktigt. Annars hade det aldrig gått.
Vad karaktäriserar dig som hr-chef?
– När jag som hr-direktör i Arla vann priset Human Growth Award 2015 motiverade juryn det med att jag har ett oerhört starkt intresse för både affären och människan, och att jag säkerställer att det vi gör på hr stöttar affären. Jag har mycket driv och energi och gillar förändring. Jag får ofta höra att jag är krävande och ställer höga krav. Och det gör jag nog, jag är väldigt engagerad och förväntar mig resultat. Men förhoppningsvis även rolig och inspirerande att arbeta med.
Vilka hr-initiativ har varit särskilt lyckade?
– På Arla startade jag talangprogrammet Guldkalven, ett 1-årigt utvecklingsprogram, och där plockade vi varje år ut 16 talangfulla personer inom olika områden inom bolaget som bland annat fick varsin mentor ur vår ledningsgrupp. Det kostade nästan ingenting och många kom vidare i karriären. På Billerud Korsnäs har vi under det senaste året arbetat extra fokuserat med employer branding, bland annat för att öka kännedomen om oss som arbetsgivare, vilket har varit mycket lyckat.
Vilka initiativ föll inte så väl ut som tänkt?
– När jag jobbade i läkemedelsbranschen togs det ett globalt beslut att outsourca alla löner och hr-administration. Det gick inte så bra. Vissa tjänster ska man behålla internt.
Vad har gjort att du har bytt jobb?
– Jag har blivit erbjuden spännande uppdrag där jag har fått möjlighet att utvecklas i min yrkesroll och samtidigt sätta min egen prägel på uppdraget. Blir det till övervägande del förvaltande är jag inte rätt person. Men jag har också bytt jobb på grund av dåligt ledarskap. Därför är det oerhört viktigt att välja sin chef, när man kan.
Viktigaste vägval i karriären?
– Mina första tio år i arbetslivet var inom stat och kommun, de var fantastiska arbetsgivare och jag lärde mig massor, men jag lockades av det privata näringslivet för tempot, drivet och globala kulturer.
Vad har varit tuffa utmaningar i karriären?
– Det har varit tufft att befinna sig i det vakuum och den ovisshet som kan uppstå vid ett företagsuppköp. Jag har också varit i bolag som har haft en ogynnsam mediebild, vilket har varit utmanande att hantera internt gentemot oroliga medarbetare.
Vad har du för ledstjärna i din karriär?
– Att alltid försöka åstadkomma resultat i stort och smått samt att aldrig sluta att vara modig och våga fatta tuffa beslut. Och så måste man ha roligt och kunna känna glädje även i tuffa situationer. Humorn ger kraft!

Så kom jag hit

1992 Hr-specialist och lönechef Höganäs kommun.

1998 Hr-chef Kriminalvården.

2003 Hr-direktör och chef för internkommunikation Pfizer.

2006 Hr-direktör och chef internkommunikation
Johnson & Johnson, McNeil.

2010 Nordisk hr-direktör, Johnson & Johnson, McNeil.

2012 Vice President, hr Norden Unilever.

2014 Hr-direktör Arla Foods Sverige.

2017 Senior Vice President, hr, Billerud Korsnäs.

Paulina Ekvall

Position i dag: Senior Vice President, hr, Billerud Korsnäs.
Ålder: 49 år.
Familj: Man och två barn, 16 och 18 år.
Mitt senaste telefonsamtal: Pratade med min dotter och berömde henne för att hon varit duktig på sitt historiaprov.
Kommer just från: Billerud Korsnäs ledarutbildning ”Ny som ledare”.


ELSA FRIZELL


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN
#4