Karensavdraget slopas och sjukintyg avskaffas


2020-03-16 - Karensavdraget slopas och kravet på sjukintyg avskaffas. Båda åtgärderna är tillfälliga meddelar regeringen. Arbetsgivare ska göra karensavdrag som vanligt och förändringarna gäller all sjukfrånvaro, inte bara coronarelaterad frånvaro.

Med anledning av coronaviruset har regeringen meddelat att karensavdraget tillfälligt slopas genom att staten betalar ut sjukpenning för första dagen i sjukfallet. Det nya regelverket gäller från den 11 mars till och med den 11 maj 2020.

Åtgärden innebär att den anställde i efterhand får söka ersättning för den första dagen i sjukfallet från Försäkringskassan. Arbetsgivare ska göra karensavdrag som vanligt.

Även egenföretagare kommer att kompenseras för en karensdag. Den närmare innebörden av förslaget i sin helhet kommer att framgå av den extra ändringsbudget som regeringen kommer att besluta om inom kort.

Regeringen föreslår också att kravet på läkarintyg från och med den åttonde kalenderdagen i sjuklöneperioden upphävs temporärt.

– Den som är sjuk kommer att kunna vara hemma i 14 dagar utan sjukintyg, sa socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff.

I dag ska en anställd lämna ett läkarintyg från och med den åttonde kalenderdagen i sjuklöneperioden för att ha rätt till sjuklön. Nedsättningen av arbetsförmågan styrks då genom intyg av läkare eller tandläkare.

Förändringen gäller all sjukfrånvaro, alltså inte bara coronarelaterad frånvaro. Det förtydligar arbetsrättsexperten Tommy Iseskog på sin Linkedinsida där han skriver om de nya förslagen.

JENNIE JENSEN


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN