Klara Eidhagen: Nej tack till vodka och dåliga ledare


2021-07-07 - KRÖNIKA. I sommar har vi på Personal & Ledarskap bjudit in ett antal framgångsrika och inspirerande HR-personer att skriva krönikor för oss - bland annat om ledarskap, effektiv rekrytering och företagskultur. Denna vecka skriver Klara Eidhagen, rekryteringskonsult och affärsansvarig, om sina erfarenheter av ledarskap på ett personligt plan.

Foto: Noel Eidhagen

"Vill du ha vodka?" frågar mannen jag precis hälsat på. Han är VD för ett företag med ett tjugotal anställda och vi ska precis sätta oss i ett möte där min förhoppning är att stänga en fin rekryteringsaffär. Jag är relativt nyutexaminerad vid detta tillfälle och försöker lite osäkert känna av om det ligger en skämtsam underton i frågan eller inte. Jag tackar förvirrat men artigt nej till erbjudandet.

Att bli erbjuden starksprit mitt på ljusa dagen är udda. Men när denna företagsledare börjar prata rent skitsnack om sina medarbetare, hur värdelösa och lata de är och om deras privata angelägenheter så skruvar jag än mer osäkert på mig. Och jag frågar mig själv förstås: hur ska jag lyckas attrahera medarbetare till denna hemska företagskultur?

I mitt yrke som rekryteringskonsult har jag dagligen kontakt med ledare och chefer på företag i vitt skilda branscher med olika ansvarsområden. En del chefer med personalansvar, andra är informella ledare. För några är det en självklarhet att tydliggöra för deras potentiella medarbetare vad deras företagskultur innebär, för andra är det ett mysterium varför jag frågar om det på kravprofilsmötet. De förstnämnda uppskattar min fråga. De sistnämna anser att det inte bör spela någon roll i mitt sökande efter en kandidat. Så enkelt är det tyvärr inte.

En bra ledare förstår att en arbetssökande och potentiell ny medarbetare inte bara väljer att söka jobb. Denne söker även en ny roll, ett nytt företag - och en ny chef. Jag är övertygad om att ett gott ledarskap genomsyrar organisationen - det skapar både trivsel och produktivitet i arbetsgruppen. Om du som ledare ger av din tid, är engagerad och visar uppskattning så får du med största sannolikhet också tillbaka det i form av motiverade medarbetare som vill arbeta för just dig och ditt företag.

Jag möter dagligen kandidater och konsulter som delar med sig av sina erfarenheter av chefer: fantastiska, hemska och instabila sådana. De berättar om dessa erfarenheter just av anledningen att de väljer vart de söker sig.

Något som genomsyrar de positiva erfarenheterna av chefer är upplevelsen av ledare som har en god förståelse för den operativa verksamheten. Dessa ledare förstår sina medarbetare, tar armkrok med dem och värnar om trivseln på arbetsplatsen. Dessa ledare berätar inte bara om vägen, de visar vägen.

Så till dig som är ledare, formell eller informell, som engagerar dig, peppar och respekterar dina medarbetare - vill jag säga: Heja dig!

... Och hur gick det med VD:n som erbjöd mig vodka? Jag ångrar att jag inte sade ifrån, att jag inte berättade för honom exakt vad jag tänkte: att jag varken kan eller vill sälja in denna arbetsplats till potentiella kandidater. Ledarskapet genomsyrande organisationen, denna gång väldigt negativt.

Jag tackade nej till både vodkan och affären. Men framförallt tackade jag nej till att någonsin arbeta med denna företagsledare igen.

KLARA EIDHAGEN


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN