Läkarrocken får vänta


2018-10-01 - Lisa Book Taube drömde om den vita rocken men lade läkarambitionerna på hyllan när jobbet på Sellpy dök upp. Hon uppmuntrar att kontakta företag med matchande värderingar och att inte stirra sig blind på utannonserade roller. ?Klickar man med företaget finns det nästan alltid en öppning.?


Sellpy fick henne att lägga karriären som läkare i malpåse

Vad har haft störst betydelse för din karriär?

– Att känna att jag får prova nya ­saker och får förtroende att kunna göra skillnad för mina kolleger och för det stället jag jobbar på. På Sellpy, som startade för lite mer än tre år sedan, har jag behövt forma mina egna ­arbetsroller, och i ett snabbt växande bolag förändras förutsättningarna snabbt.

Vilka hr-initiativ har varit särskilt lyckade?

– En utmaning när vi anställer så många varje månad är att få alla att känna sig delaktiga, inkluderade och fånga upp tankar och idéer inom olika delar av företaget. Vi har spikade tisdagsmöten i varje team, utser månadens medarbetare, har after work varannan vecka, veckofika och arrangerar kulturluncher en gång i månaden med någon av Sellpys grundare. Vi har även utsedda introduktionsspecialister som pratar om vår kultur och rutiner, veckobrev och en digital idélåda som alla kan använda. Något jag är mycket stolt över är våra interna rekryteringsprocesser som ger alla chans att söka nya utmaningar internt i takt med att vi växer.

Vilket är ditt viktigaste vägval i karriären?

– För tre år sedan stod jag i valet och kvalet att börja studera till läkare, en gammal barndomsdröm. I samband med detta poppade Sellpy upp som deltidsjobb, och min tanke var att plugga inför högskoleprovet parallellt. Efter några månader kände jag att Sellpy var alldeles för kul för att missa, och det är jag tacksam för. Jag kan plugga till läkare om några år i stället.

Vad har varit tuffa utmaningar i karriären?

– Att jobba inom stora globala organisationer där hr ses och agerar som en supportfunktion och ibland kan vara lågprioriterat, samtidigt som den största flaskhalsen på organisatorisk nivå kan vara kandidatinflöde, rekrytering och personalhantering. Det går inte ihop. Att satsa på en professionell hr-funktion som jobbar nära chefer, medarbetare, integrerad i ledningsgruppen, har en ordentlig budget och ges frihet att ta djärva beslut tror jag är viktigt!

Vad har du för ledstjärnor i din ­karriär?

– Jag blir mer engagerad om jag får släppa ut mitt personliga jag och där det är helt okej att inte vara så himla ”business” hela tiden. Lekfullt och personligt ska det vara. Vid jobb­sökande tror jag på att kontakta företag som verkar härliga och står för något man gillar snarare än att stirra sig blind på utannonserade roller. Klickar man med företaget finns det nästan alltid en öppning.

Vad är det viktigaste du som beteendevetare tagit med dig in i uppdraget som hållbarhetschef?

– Förståelsen för hur svårt det är att skapa beteendeförändring hos medarbetare om kommunikationen är otydlig och medarbetarna inte förstår varför en förändring ska göras. Vill vi från ledningsnivå få till en förändring behöver vi få alla som det berör att vilja förändra. Det går lättare om man hittar ambassadörer internt som kan inspirera fler. En tuff insikt är att folk alltid kommer att ta den enkla vägen i olika beslut, även om man vet att det är ”fel”. Så vill man driva förändring behöver man göra det superenkelt att göra rätt!

Fakta Lisa Book Taube

Position i dag: Hållbarhetschef.
Ålder: 30 år.
Familj: Jag och Robin, min man.
Mitt senaste telefonsamtal: Med min man.
Kommer just från: En balkongfrukost i min lägenhet på ­Kocksgatan i Stockholm.
Karriär Lisa Book Taube
2008: Började jobba på det nystartade bemanningsföretaget Stjärnskott och fick upp ögonen för personalfrågor.
2012: Började jobba heltid på Academic Work där jag har fått lärdomar och vänner för livet.
2014: Ville prova hr "från den andra sidan" och började jobba med rekrytering på Tieto.
2015: Sköt upp barndomsdrömmen om att bli läkare för att hoppa på Sellpy.
2016: Började i rollen som Sellpys första hr-chef.
2017: Gifte mig med ­Robin!
2018: Har tillträtt som hållbarhetschef på Sellpy.

JENNIE JENSEN


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN