”Man hinner sköta sitt jobb ändå"


2019-04-16 - UR ARKIVET På kontaktcentret Youcall förväntas medarbetarna reflektera på arbetstid. Till en början möttes förslaget av misstänksamhet, men i dag vill inte medarbetarna vara utan sin tänkartid.

Patrik Persson är produktionscontroller på Youcall. Han uppskattar reflektionstiden och vad den ger honom.

– Det är tid man investerar i att göra någonting där man inte drar in pengar just då, men i väldigt många fall så ger de insikter man kommer fram till att det blir mer effektivt på sikt eller att man kan utföra uppgifter på ett mer kvalitativt sätt.

Victoria Grafström är affärsstöd på Youcall och med i ledningsgruppen. Hon var först skeptisk till reflektion på ­arbetstid.

– Vi var flera som tänkte: Vad håller han (vd Tony Nilsson, reds anm) på med? Vad ska komma ut av detta? I början kändes det nästan lite obehagligt, man undrade vad det skulle leda till och vad chefen skulle tycka.

Victoria Grafströms första reflektionsstunder skedde under skogspromenader med en ljudbok i hörlurarna. Och ganska fort märkte hon av att det gav någonting.

– Vi gjorde ju ändå jobbet bättre. Vi klarade arbetsupp­gifterna lika bra fast vi hade lagt tid på reflektion, säger hon.

För henne har reflektionen lett till bättre struktur och prioritering av arbetsuppgifter.

– Jag jobbar mycket mer med mallar och kan återanvända dem till exempel när vi ska lämna in ett anbud.

Både Victoria Grafström och Patrik Persson är i dag övertygade om reflektionstidens fördelar. De tycker att det är ­viktigt att tankeprocessen är fri, även om man förväntas rapportera till sin chef vad reflektionen resulterat i.

– En del kan fastna i att försöka komma på något sätt att tjäna mer pengar. Det viktiga är själva processen. När man ger personalen tid att tänka fritt så genererar det ­någon form av vinst. Personalen får förtroende och det ­höjer självkänslan, säger Patrik Persson.

– Jag tycker man ska ge medarbetare möjlighet till reflektion. De kommer att hinna sköta sitt jobb i alla fall. Och det kommer ge konkreta förslag och idéer som ­förbättrar arbetet och organisationen, säger Victoria Grafström.

JENNIE JENSEN

Läs de andra artiklarna i temat här:

Del 1 Reflektion på arbetstid utvecklar verksamheten
Del 3 Låt tankarna flöda - och väx


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN