Mångfald utan inkludering: Har ni kakorna men glömmer att äta dem?


2019-03-04 - I veckan höll Internetstiftelsen ett föredrag som en start på sin mångfaldsvecka. Marie Nilsson, Nordic Diversity Leader på IBM, pratade om engagemang, privilegier, isberg och om att ha goda kakor men glömma bort att njuta av dem.

Så är det med mångfald, menar Marie Nilsson. Rekryterar vi in enligt alla tänkbara mångfaldsaspekter men ger en gräddfil bara åt några, då är det som att ha kakan utan att äta den. Det är här inkludering kommer in i bilden – att faktiskt dra nytta av allas olikheter.

- Homogena grupper förvaltar. Heterogena grupper förädlar, säger Marie Nilsson.

Hennes arbetsgivare IBM har via sitt Smarter Workforce Institute tittat närmare på vad mångfald och inkludering resulterar i.

En undersökning från 2014 där 33 000 individer i 28 länder deltog visar bland annat att medarbetarengagemanget är tre gånger högre i ett företag som har ett starkt mångfalds- och inkluderingsklimat. Dessutom är innovationskraften fyra gånger starkare i ett sådant klimat.

Marie Nilsson sticker inte under stol med att det faktiskt blir krångligare med fler olikheter i gruppen. Men vinsterna överskrider nackdelarna.

Så hur får man till bättre inkludering då? Ja till en början måste man börja fundera själv på vilka ens egna medvetna och omedvetna fördomar är. Marie Nilsson tipsar om Harvards test som är kostnadsfritt att göra om man registrerar sig. Sök efter ”Implicit Bias Test”.

En övning som är bra att göra i arbetsgruppen är isbergsövningen. Marie Nilsson exemplifierar med sig själv. Toppen av isberget är det vi alla kan se. Det kan handla om utseende, ålder, kön, språk och kroppshållning. Nivå två på isberget är det som finns under ytan och som kräver att vi interagerar för att få reda på: utbildning, bakgrund, kunskaper, erfarenheter. I botten av isberget finns det personliga: familjesituation, sexuell läggning, politisk uppfattning, värderingar. Sådant som vi får reda på först när vi lär känna varandra. Att prata om var och ens isberg kan vara ett effektivt sätt att ja, bryta isen i arbetsgruppen.

Marie Nilsson tipsar också om att arbeta med omvänt mentorskap, alltså att låta en junior person vara mentor åt en mer senior. Överhuvudtaget att skapa mentorskap mellan personer som med sina olikheter kan ge varandra ny energi och nya insikter.

Ytterligare en intressant aktivitet att testa på jobbet handlar om privilegier. Gruppen ställer sig på en linje. Moderatorn läser upp olika påståenden och håller man med går man ett steg fram, i annat ett tillbaka. Ett exempel: Kan du visa din kärlek offentligt? Den här övningen kan rikta ljuset mot vilka som gynnas och inte hos oss.

Ett tips från en i publiken under morgonens seminarium är att bygga dessa påståenden utifrån diskrimineringsgrunderna.

JENNIE JENSEN


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN