Någonting hände i hr-världen

medan du sov...


2020-12-16 - GÄSTKRÖNIKA. Alla nordamerikanska bolag som säljer värdepapper ska numer redovisa sitt humankapital. Det vore naivt att tro att det inte inom ett par år påverkar också svenska bolag. Det skriver Mirjam Johansson Grant i sin gästkrönika.

Dags att fira! Den 9:e november genomfördes någonting på andra sidan Atlanten som försvann i det enorma bruset kring presidentvalet. Det kommer att få en momentan och positiv påverkan på arbetslivets utveckling och inte minst betydelsen av hr!

I en artikel i Chieflearningoffice.com skriver David Vance, grundare av Caterpillar University, att framtidens hr är här. När jag läser artikeln får jag fjärilar i magen och ropar - äntligen! Varför? Aktierna på hr-kompetens gick just upp.

Okej, så följande har hänt. USAs motsvarande finansinspektion, Securities and Exchange Commission (SEC), offentliggjorde redan i augusti hur alla nordamerikanska bolag som säljer värdepapper, från och med 9 november i år, nu också ska redovisa sitt humankapital. Än sen tänker du kanske? Det stannar inte där. Inom ett par år ska förändringen genomsyra alla verksamheter, inklusive privata företag och ideella organisationer! Det vore naivt att tro att det inte inom ett par år påverkar också svenska bolag.


Mirjam Johansson Grant.

Bakgrunden är denna. Årsredovisningar är historiskt sammansatta utifrån parametrar som visar verksamhetens affärsmodell, kapacitet och tillgångar, på relativt stabila marknader. Idag är situationen helt annorlunda. Förändring är det nya konstanta. Ordet disruption ger 138,000,000 träffar på Google. Den digitala transformationen gör tanke- och utvecklingskapacitet till handelsvara. Årsredovisningar är hopplöst efter i möjligheten att beskriva det korrekta värdet och potentialen i en verksamhet. Trots detta innehåller finansiella rapporter få poster för humankapital, och balansräkningen fortsätter att handla mycket om fysiskt och finansiellt kapital, visserligen med välformulerade tillägg om klimatstrategier, CSR och jämställdhet.

Föreställ dig tiden för publika nyckeldata i årsredovisningen som avslöjar hur just er verksamhet attraherar och utvecklar ledare och medarbetare, hur ert ledarskapsförtroende är och era utvecklingskostnader. Känns det läskigt? Spännande? Börjar du förstå vart jag är på väg? Ping @ HR-chefer, HR-direktörer, CHRO, VP People and Culture, Talent Managers...! Med större fokus och mandat kommer också ansvar. Är ni redo? Det spelar ingen roll hur du känner för detta. Det här är på gång.

Jag ser framför mig årsredovisningar som innehåller ledarskapsindex, medarbetarundersökningar, talent retention, utbildnings/kunskapsnivåer, prestationshantering, med mera. Sida upp och sida ner.

Det kommer att krävas en del arbete för att stolt kunna redogöra sitt humankapital i årsredovisningen. Sådan fokus kommer också att påverka hela employer branding-perspektivet. Vem kommer att vilja arbeta för en verksamhet som vägrar redogöra för sådan information? Och slutligen, vilka investerare kommer att vilja satsa i ett bolag som inte kan redovisa sitt mest avgörande kapital när det till stor del är detta som driver aktiekursen?

Se till att de som leder er verksamhet är insatta och att organisationen frivilligt börjar ställa om och utforma en mänskligare redovisning. Framtidens hr är snart här. Är ni redo?

MIRJAM JOHANSSON GRANT

organisationskonsult och ägare av DevelUpment.


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN

Fem diskussionsfrågor som bygger framtidens arbetsplats

KULTUR. Arbetsplatsen är död. Länge leve den. Så skriver den amerikanska vd-sajten Chief Executive och listar fem diskussionsfrågor för samtalet om hur arbetsplatsen kan utvecklas för att leva upp till framtidens krav och samtidigt bli en magnet för morgondagens bästa medarbetare.