”Nu får jag jobba med csr på riktigt”


2018-06-11 - Viveca Lindberg är Myrornas nya hr-chef. Att får jobba med att göra gott i samhället lockade men också utmaningarna organisationen står inför med ökat konkurrens i försäljningen men också av andra som samlar in gåvor.


Du är ny hr-chef på Myrorna. Vad lockade dig med jobbet?

– Framför allt att jobba med csr på riktigt. Att få jobba för något gott i samhället, både för att hjälpa hemlösa men också ta emot praktikanter som står långt ifrån arbetsmarknaden. Jag lockades också av de utmaningar Myrorna står inför, med ökad konkurrens både i försäljningsledet och allt fler som samlar in gåvor.

Vad har du på ditt bord just nu?

– Att sätta mig in i organisationen och lära känna mitt team. Vi har utmaningar att attrahera personal till våra butiker och har mycket att göra på employer branding-sidan.

Hur kom det sig att du började jobba med hr?

– Jag flyttade till Stockholm i 20-årsåldern. Jag jobbade bland annat som truckförare på KF:s centrallager och vid löpande bandet i Marabous fabrik i Sundbyberg. Men jag ville ha något mer att bita i och valde att läsa personalfrågor.

Vad har du med dig för erfarenhet från chokladfabriken?

– Den styrdes enligt klassisk taylorism. Vi körde efter ackord och hade tidsstudiemän. Personalomsättningen var 50 procent, man var väldigt utbytbar. Det blev uppenbart hur mycket resurser man slösade bort genom att betrakta folk på det sättet.

Vad har haft störst betydelse för din karriär?

– I slutet av 90-talet jobbade jag inom it-industrin, där det var mycket stressproblematik, och 2002 gick jag in i väggen. Jag fick bra hjälp och var tillbaka snabbt och lärde mig mycket om mig själv. Den erfarenheten gjorde också att vi som familj valde att flytta från Stockholm och köpa en hästgård på småländska höglandet där jag fick mitt första jobb som hr-chef på Hags.

Vilket hr-initiativ har varit särskilt lyckat?

– Då, när jag började på Hags Aneby, var familjeföretaget just uppköpt av ett amerikanskt företag. Vi byggde framgångsrikt en ny företagskultur och värdegrund där vi mötte förväntningar hos de nya ägarna men med stor respekt för familjeföretagsvärderingarna.

Vad karaktäriserar dig som hr-chef?

– Tydlighet, jag tror att hr tenderar att bli lite luddiga i kanterna. Jag vill ha det enkelt och tydligt och är bra på att fatta beslut. Jag är inte heller rädd för att utmana och ställa tuffa frågor i ledningsgruppen, även om det inte alltid är så populärt. Omgivningen är inte alltid så förlåtande kring det och det kan bitvis bli tufft och ibland ensamt.

Vad har annars varit tuffa ut­maningar i karriären?

– Att balansera. När man älskar sitt arbete och har familj med barn och släkt blir det svårt att hitta rätt balans. Mycket ligger hos en själv men också i förväntningar från arbetsgivare och omgivningen. Särskilt på ledningsgruppsnivå har den gränsen blivit svår.

Vad har varit din ledstjärna?

– Det finns en rätt plats för alla människor om vi ger dem förutsättningar att blomma. Under mina 20 år i hr-­yrket har jag aldrig träffat människor som inte vill göra ett gott jobb. Sedan kanske inte förutsättningarna har funnits där. Men att se människor komma till rätt ställe och blomma, det är häftigt!

Viveca Lindberg

Position i dag: Hr-chef Myrorna.

Ålder: 50 år.

Familj: Man och två tvillling­pojkar.

Mitt senaste telefonsamtal: En säljare från ett företag som ville sälja elektronisk avtals­hantering.

Så kom jag hit

2018 – nu: Hr-chef Myrorna.

2015: HR Manager Scandinavia ASM Foods AB, en del av Barry Callebaut Group.

2013: Human Resources Manager Itab Shop Concept AB.

2011: Human Resources Manager Elmia AB.

2004: Director of Human Resources Hags Aneby AB.

ELSA FRIZELL


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN
#5