Ny hr-community utmanar branschen 


2018-12-05 - En rad anonyma hr-chefer har tröttnat på dyra hr-konferenser där talarna inte får betalt och där arrangörerna själva inte är experter på hr. Nu startar de en alternativ hr-community och en konferens av och för hr. Nina Falkstrand, till vardags hr-chef för försäljning och marknadsföring på Scania, är talesperson för Hr the Real Deal.

HR the real deal är en ny konferens om hr, varför behövs den?
- Priset för en heldagskonferens har blivit helt onödigt dyrt speciellt som de som pratar inte får betalt utan arrangörerna åtnjuter hela vinsten. Vi vill ändra på det! Detta är en konferens som är en del i ett större initiativ där innehållet är för hr-professionella och avsändaren är hr-professionella. Vi har sett en trend där fler och fler som inte arbetar med hr ger råd och föreläser inom ett område de inte har någon praktisk eller teoretisk erfarenhet från. Vi vill ge ett alternativ. Vi är ett stort nätverk av passionerade hr-chefer, som vill dela vår kunskap, erfarenhet, framgångar och utmaningar med andra hr-professionella utan ett vinst syfte.
Vilka ligger bakom initiativet?
- Initiativtagarna har valt att inte gå ut med sina namn, HR the Real Deal är virtuell organisation som är startad av några seniora hr-chefer som ser ett behov av att motivera, modernisera och skaka om hr-Sverige.
Vilka ämnen kan besökarna se fram emot under konferensen?
- Det blir spännande berättelser och inblickar i hur hr-chefer från företag som EON, Stena Line, Spotify och Sveriges Television har jobbat med ledarskap, digitalisering, mångfald i tillväxt, change management och employer branding med mera. Det blir seminarier i form av föreläsningar, intervjuer och paneldebatter samt nätverkande.
I presentationen för konferensen beskriver ni hur ni saknar en färgstark, kompetensbaserad och disruptiv hr-förening i Sverige. Utveckla vad ni menar?
- HR the Real Deal upplever att det i dagsläget inte finns någon hr-förening som visar på en framtidsinriktad anda där frågor som till exempel hur AI kommer påverkar arbetslivet, hur integritetsfrågorna går att kombinera med hr-analytics och hur framtidens hr-utbildningar ska se ut, dryftas. HR the Real Deal vill att alla professionella och välutbildade hr-människor ska ha en arena där de inte behöver förklara varför det är viktigt med en utbildning inom hr för att arbeta med hr och vara representerade i sakfrågorna av personer som de facto har utbildning, erfarenhet samt progressiva resultat av sitt affärsnära hr-arbete över år.
På er sajt frågar ni besökarna om de också är trötta på "fake hr" - berätta vad ni menar?
- Inom hr-sfären generellt och i Sverige specifikt finns det de som upptäckt att hr-tech, föreläsningar och konsultande är otroligt lukrativt, fast vid en snabb cv-check så är det uppenbart att det är förpackade och många gånger lånad kunskap som säljs vidare i ett snyggt format. Med andra ord, trenden och mängden av dem som är duktiga på att sälja och marknadsföra sig som gurus inom hr, även om de varken är utbildade inom eller har jobbat med hr, har ökat markant. Det finns säkert ett behov och en arena för dem, även om vi har en åsikt om hur upphandlingarna av dessa tjänster sker, men istället för att fokusera på det så ger vi ett alternativ och marknaden är skönt nog fri.
Till sist, vem tycker du ska gå på konferensen?
- Alla de som arbetar inom hr och vill höra från erkänt duktiga kollegor utan att betala ett hutlöst pris. De som vill träffa andra duktiga kollegor som redan valt att följa HR the Real Deal och som vill ha strategiska såväl som konkreta exempel på hur affärsutvecklande hr kan bedrivas, från olika branscher och från olika delar i vårt avlånga land.
JENNIE JENSEN
HR the Real Deal summit 2019 hålls i Stockholm den 18 januari.

JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN