”Ta det inte personligt”


2019-01-14 - Efter 25 år hos samma arbetsgivare blev Anna-Maria Ekblad uppsagd på grund av arbetsbrist. När den första chocken lagt sig tog hon möjligheten att prova nya saker i livet.

"Det var jobbigt först. Man tar det personligt även om man förstår att det handlar om ekonomi och omorganisation i en konkurrensutsatt verksamhet. Jag hade nog tänkt att det inte kunde hända mig, och blev lite chockad. Trots att jag hade sett tecken på att det kunde vara på gång. Men jag blev jätteledsen. Och det var viktigt att få tid att vara det först.

Jag är hr-generalist, och efter 25 år på ett stort företag i resebranschen hade jag ju varit med tidigare vid uppsägningar, men då suttit på andra sidan. Det var ändå till hjälp, eftersom jag kände till hur det funkar.

Min arbetsgivare gav så mycket stöd de kunde. Jag fick snabbt kontakt med Trygghetsrådet. Och det var jättebra, jag såg till att skriva in mig på en gång. Det är något jag tycker att alla som blir uppsagda ska göra, ta den chansen till omställning. De är jätte­duktiga på att stötta och peppa, få en att tänka på andra möjliga jobb och det finns utbildningar man kan få gå. Jag fick till exempel göra en kompetensinventering, det var väldigt intressant. Det var ett sätt att fundera på om det finns annat jag kunde jobba med än det jag gjort hittills.

Det tog fem månader från min sista anställningsdag tills dess att jag hade ett nytt jobb, en projektanställning. Den tiden var fylld av aktiviteter, utbildningar och jobbsökande. Men jag fick också tid att skriva en bok, min deckare Olyckssystrar som nu är utgiven!

Nu, några år senare, jobbar jag fortfarande som hr-generalist, men har lämnat resebranschen. Nu är jag anställd på ett utbildningsföretag. Det är inom samma arbetsområde, men jag har tagit flera steg och utvecklat mig vidare.

Jag känner mig fortfarande som en ambassadör för företaget som jag blev uppsagd från. Det var jag tidigare också. Jag är så tacksam för de fina åren jag hade där. Men nu i efterhand så ser jag att det här var det bästa som kunde hända mig. Det gav möjlighet att få göra andra saker i mitt liv.”

ANNA HJORT

Läs också:

Jobba proaktivt och undvik uppsägningar

Utredning om krisdeltid ska vara klar i februari

Kostsamt att skära ned på fel sätt

I en kris ställs hr-arbetet på sin spets


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN