Transparenta löner är framtidens melodi


2019-05-02 - KRÖNIKA.Transparenta löner tvingar oss att betala alla rättvist. Som en proffsig lönekartläggning med twist. Det skriver vår krönikör Anna Dyhre.

Vad tjänar du? Oj, där kom en av de mest känsliga frågor man kan ställa på en middag i köket. Frågar du om hen tror på Gud eller vad kvadrat­meterpriset är i just nämnda kök kan du få både långa personliga utläggningar och ett excelark att diskutera kring. Men inte lön.

I förra veckan läste jag i Dagens ­Industri att den sparkade vd:n från Ericsson numera är Sveriges högst betalda chef, som teknikchef på ­Verizon i USA. En årslön med extra allt som landar på svindlande 204 miljoner kronor om året. Sådär en halv miljon om dagen.

Man kan få prestationsångest bara att tänka på vilka kloka besluta man måste fatta – varje dag – för att vara värd en sån lön. Just därför kanske han inte har tid att sitta runt några köksbord och prata om Gud eller kvadratmeterpris – och hans lön är ju minst sagt transparent.

Just transparens är intressant att observera på dagens arbetsmarknad. Många tekniska ­lösningar har ökat transparensen och vi kan i dag jämföra lån, priser och rekommendationer i en aldrig sinande ström. Vi får veta – ofta mer än vi vill – på Facebook och andra plattformar – om andras synpunkter och inställningar till sitt arbete, hobbies, familjeliv och allt däremellan, men få diskuterar sin lön.

Tills nu. Linkedin, som i dagsläget har över 665 miljoner profiler i sitt nätverk, genomförde ­nyligen en global undersökning, Global Talent Trends 2019, om vilka trender som håller på att ta form och förändra arbetsmarknaden.

85 procent av de svarande inom hr i de nordiska länderna angav att just lönetransparens ­kommer att bli den viktigaste parametern för att kunna ­lyckas med rekryteringar framöver. Allt med slutmålet att bygga förtroende och tillit mellan ­anställda och arbetsgivare. Tillit är ju den faktor som visar sig vara den heliga graalen för ökad motivation, lojalitet och en stark kultur.

Sedan 2014 har Linkedin sett en 136-procentig ökning bland sina medlemmar när det gäller att dela information om lönefrågor. Skapar kunskap om vad dina kolleger tjänar tillit? En vd för ett amerikanskt tech-företag uttryckte det så här: Det är inte transparensen i sig som är målet; målet är att betala alla rättvist, och genom transparens tvingas vi till det. En proffsig lönekartläggning med twist, tänker jag.

Äntligen har du hittat spännande innehåll att lägga upp på era plattformar och i interna kanaler som till och med kommer läsas och kommen­teras. Det blir ­antagligen ett himla liv men säkert en nyttig diskussion om vad som ­premieras i ert företag utifrån era vackra värderingar nedskrivna på väggen i receptionen. Och någonstans här landar vi i själva transparensens kärna: att våga ta även de obekväma diskussionerna ut i ljuset.

Vi egenföretagare, eller giggare, som låter lite mer coolt, måste ständigt sticka ut hakan till våra uppdrags­givare och testa vårt marknadsvärde. Kunden kan ­jäm­föra erbjudandena och transparensen finns där per auto­matik.

Vad jag tjänar? 0,3 procent av Ericsson-chefens lön, fullt tillräckligt för att kunna diskutera vidare vid ett köksbord över ett gott glas rött. Välkommen!


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN