Våga satsa på att starta eget


2018-01-30 - Många drömmer om att starta eget, och efterfrågan är stor på kunniga hr-konsulter. Ändå är det lätt att tveka inför det praktiska. Här tipsar Personal & ledarskap om vad du ska tänka på för att lyckas med ett eget företag.


Till viss del handlar företagande om att kasta sig ut i det okända. Samtidigt kan du låta egna idéer, ambitioner och drömmar visa vägen. Det finns många fördelar med att vara sin egen. Du kan skapa ditt eget drömjobb och själv forma dina expertområden.

– Som konsult kan du styra din tid och välja om du vill kompetensutveckla dig. Du kan tacka nej till struliga kunder med taskig attityd, säger Annika Ahnlund som driver HR-Bloggen och är en flitigt anlitad föreläsare och hr-debattör.

Genom att använda Facebook och Linkedin kan du jobba strategiskt med att synas – eller gå på möten och föreläsningar för att mingla och byta visitkort.

– På Linkedin kan man be sitt nätverk om rekommendationer. Där kan folk intyga att du har kompetensen. Hr-konsulter är väldigt aktiva där. Man kan publicera saker, beskriva vad man brinner för och visa framfötterna. Det ger mer att bygga upp sitt personliga varumärke där än att annonsera.

Annika Ahnlund säger att hr är en ganska tuff bransch och att det är bra att vara medveten om att det finns många konsultbolag.

– Jag tycker mig märka att många har svårt att slå sig in eftersom man även konkurrerar med managementkonsultföretag som har större muskler, säger Annika Ahnlund.

Hon menar att den som har jobbat några år och har en gedigen erfarenhet blir trovärdig gentemot kunden.

När det gäller arbetsbörda så skiftar det mycket. I oktober eller november kan det handla om att arbeta 50 till 60 timmar i veckan och under sommaren blir det kanske inte ett enda uppdrag.

Annika Ahnlund säger att det är viktigt att fundera på om konsultjobbet är något som passar en själv. Det kanske är svårt om man exempelvis är ensamstående och har små barn.

På ett sätt blir kunderna arbets-givare och man kan vara rädd att förlora kunder om man säger nej. Det kan vara svårt att sätta en gräns mellan jobb och fritid. Det är lätt att bränna ut sig.

– För att spara pengar gör du kanske allt själv, hemsida och bokföring. Men risken finns då att du tappar fokus på det du är bra på, och att det blir ett sämre resultat. I stället för att få ångest över alla papper så kan du lämna bokföringen till någon annan.

IDA KARLSSON


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN