”Vi måste attrahera våra medarbetare – varje dag”


2018-11-07 - Genom fokus på ledarskap och kommunikation har personalomsättningen minskat och medarbetarna blivit nöjdare på West and South CGI. Sofia Dandenell fick utmärkelsen Årets hr-medarbetare för sitt arbete.


Grattis, Sveriges hr-förening har utsett dig till årets hr-medarbetare. Vad tror du är anledning till att du får den här utmärkelsen?

– Tack, vilken ära! Min övertygelse är att du får engagerade medarbetare genom ett engagerat ledarskap och det har varit mitt fokus. Jag skulle vilja säga att det handlar lika mycket om konkreta aktiviteter som jag har drivit i ledningsgrupperna som hur jag ­agerar och kommunicerar i varje möte och situation. Vi har gjort en förflyttning vad gäller medarbetarnöjdhet och minskad personalomsättning ­under de senaste två åren. Det har vi gjort genom att fokusera på ledarskapet, öka stoltheten och engagemanget hos våra medarbetare genom att bland annat utveckla vår kommunikation och lyft fram goda exempel på framgång i vår organisation. Vi har också utvecklat tydligheten kring vårt arbetsgivarvarumärke för att öka stoltheten hos våra ledare och med­arbetare.

Vad är det viktigaste du har på ditt bord just nu?

– Vi som arbetsgivare ska attrahera våra medarbetare varje dag, i den tid av kompetensbrist som vi verkar i. Det gör vi genom att ständigt utveckla både vårt ledarskap och medarbetarskap, att skapa engagemang hos våra medlemmar. På CGI så kallas med­arbetarna för medlemmar eftersom vi alla erbjuds att bli ägare genom ett ­attraktivt aktiesparprogram. Jag har under de senaste månaderna drivit ett arbete för att tydliggöra vårt arbets­givarvarumärke samt kommunikationen för det och i dagarna har vi startat en rekryteringskampanj som heter just ”Ett medlemskap utöver det ­vanliga”.

I det här numret skriver vi om styrning i framtidens organisationer. Har du någon spaning som du ­funderar på?

– Givetvis kommer vi behöva utveckla styrningen av våra organisationer för att möta de nya generationerna och då tänker jag i alla steg i en medarbetares livscykel. Rekrytering handlar i dag om att båda parter utvärderar alternativen och vi behöver vara mycket mer attraktiva när vi presenterar oss som arbetsgivare. Kraven på ständig utveckling och tydliga utvecklingsplaner på individnivå kommer bara öka och en kontinuerlig dialog om dem mellan ledare och medarbetare. Hur vi ser på en arbetsplats och arbetstid kommer också att förändras.

Har du någon förebild?

– Jag har flera förebilder inom olika områden, men den jag främst kommer att tänka på är Azita Shariati, ­Sodexos vd. Hon är en förebild som ledare av många anledningar, men det jag mest ser upp till är att hon inte har klivit in i en roll utan hon har med hjälp av sin personlighet utvecklat ett väldigt framgångsrikt ledarskap. Jag gillar också att hon tar sin roll som ­ledare och förebild på allvar och ­genom det påverkar samhällsutvecklingen, och då tänker jag främst på det mångfaldsarbete som hon framgångs­rikt driver.

Vad skulle vara ditt drömuppdrag inom hr?

– När jag är färdig med det uppdrag jag har nu så skulle jag vilja ha ett ­uppdrag inom hr med mer ansvar. Jag skulle gärna leda en grupp av HR Business Partners.

Sofia Dandenell

Position i dag: HR Business Partner West and South CGI.

Ålder: 46 år.

Familj: Min man Daniel och två döttrar, 14 och 11 år.

Mitt senaste telefonsamtal: Med min kollega Sara Mårtensson som leder verksamheten i South. Vi pratar mycket i telefon eftersom vi finns på olika orter.

Kommer just ifrån: Ett telefonmöte med mina hr-kolleger i Stockholm.

Så kom jag hit:

1991 Tar studenten och åker till USA och därefter till Frankrike för att lära mig franska och att åka skidor.

2001 Börjar som -projektledare i översättningsbranschen.

2006 Tjänsten som chef över projektledarna i Sverige hos min dåvarande arbetsgivare blir ledig. Jag hade precis berättat för min arbetsgivare att jag var gravid med mitt andra barn. Men efter en gedigen rekryteringsprocess så fick jag tjänsten!

2011 Mitt första uppdrag på CGI, då Logica, blir att stabilisera och få gruppen att växa samt minska personalomsättningen.

2015 Tar klivet från verksamheten in i hr.

JENNIE JENSEN


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN