”Visstidare får mer uppskattning”


2018-12-05 - Det var fler tidsbegränsat anställda som angav att chefen visade uppskattning för deras arbete jämfört med andra anställningsformer. Det framkommer i Arbetsmiljöverkets rapport över hur det står till med arbetsmiljön i landet. Rapporten ges ut vartannat år.

Ann Ponton Klevestedt och hennes kolleger på Arbetsmiljöverkets enhet för statistik och analys har nyligen ­presenterat en rapport om hur det står till med arbetsmiljön i landet. Rapporten görs vartannat år. Den här gången har ni tittat ­särskilt på visstidsanställda.

Varför det?

– Vi har ett uppdrag att presentera arbets­miljön i officiell statistik. Vi ska berätta om och kartlägga arbetsmiljön i hela arbetslivet. Det innebär att vi bryter informationen på alla möjliga sätt, i kvinnor, män, branscher, yrken, ålder, och så vidare. Det här var ett ­perspektiv vi inte hade använt förut. Det är egentligen bara ytterligare ett sätt att beskriva arbetsmiljön i Sverige.

Men visstidarna har det bättre än de fast anställda ur vissa aspekter, vilka då?

– Det var fler tidsbegränsat anställda som angav att chefen visade uppskattning för deras arbete. De visstids­anställda kan i större utsträckning ­också koppla bort jobbet på fritiden och bara en lägre andel av dem anger att de har för mycket att göra.

Är det något annat du tycker ­sticker ut i årets rapport?

– Vi gör rapporten vartannat år och det händer inte så mycket mellan varje undersökningstillfälle. Men man kan tycka att det är anmärkningsvärt att över 60 procent upplever att de har alldeles för mycket att göra.

Hur är det ställt med den fysiska arbetsmiljön?

– Där är det anmärkningsvärt att en hög andel av de svarande arbetar mycket framåtböjda, trots att vi vet att den arbetsställningen kan ge ­fysiska skador. Bland många yrkesgrupper, exempelvis snickare, anläggningsarbetare och sjuksköterskor, ­jobbar över hälften mycket framåt­böjt.

KARIN NILSSON


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN